Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Föreningar & Organisationer
Plats:
Svensk Travsport
Tfn: 08-627 21 20
Hästsportens Hus, Solvalla
161 89
STOCKHOLM

Om Svensk Travsport

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer); Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), B-tränarnas Riksförbund (BTR), Riksförbundet för Sveriges Travhästägare (RST), Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR), Travklubben Sleipner, Svenska Ponnytravförbundet (SPTF) och Travtränarnas Riksförbund (TR).

Svensk Travsport bildades år 1925, men hette då Svenska Trafsällskapet. 1929 byttes det namnet till Svenska Travsportens Centralförbund (STC), och sedan år 2010 heter vi Svensk Travsport.

Vi sätter hästen främst!

Vår huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.

I det dagliga hanteras så klart även en mängd andra saker. Svensk Travsport sätter travsportens regelverk, ser till att de efterföljs, utfärdar licenser, registrerar hästar, upprättar stamböcker, håller i utbildningar av både aktiva och funktionärer bland mycket annat. Svensk Travsport ska även fungera som ett serviceorgan för medlemmarna, de aktiva inom sporten och övriga intresserade.

Svensk Travsport äger 90 procent av aktierna i spelbolaget ATG (AB Trav och Galopp), medan Svensk Galopp äger 10 procent av aktierna. Svensk Travsport är också, tillsammans med Svensk Galopp, representerade i ATGs styrelse.

Svenska Angloarabföreningen, SAAF

Svenska Angloarabföreningen, SAAF, bildades 1978 och är en rikstäckande, ideell förening som främst har till ändamål att främja avel, uppfödning och användandet av den angloarabiska hästen.

Svenska Camarguehästföreningen
Svenska Hovslagareföreningen
"Här hittar du alla medlemmar i hovslagarföreningen"
Tfn: 0722-088 008
Alestadsvägen 167
275 95
Sjöbo

Svenska Hovslagareföreningen

 Svenska Hovslagareföreningen är en ideell, opolitisk förening som organiserar de utbildade svenska hovslagarna. Föreningen har ca 450 medlemmar.

Vår verksamhet

SHF arbetar för att utbildningarna i Sverige ska hålla en hög och jämn standard, bl.a. genom att delta som examinatorer vid skolornas examensprov, samt att medverka i ett utbildningsråd med de olika utbildningarna.

Vi driver vår egen utbildning, som är en vidareutbildning för hovslagare med examen från en grundutbildning.  ”Fortbildningen” är framtagen i samarbete med SLU och är en av Jordbruksverket godkänd tilläggsutbildning. Godkänd examen från Fortbildningen kvalificerar hovslagare för att bli av Jordbruksverket godkänd hovslagare. 

SHF ansvarar för, och arrangerar gesäll- och mästarprov för hovslagaryrket.

Vi är remissinstans i frågor om hovslageri, och arrangerar årligen de Svenska Mästerskapen i hovslageri och hovbeslagssmide.

 Naturligtvis samarbetar vi med andra länders hovslagareorganisationer, genom EFFA (European Federation of Farriers Association). Svenska hovslagare med godkänd utbildning och svenskt gesällbrev kan genom EFFA och SHF bli certifierade Euro-Farriers och på så sätt arbeta i alla EFFA anslutna länder.

 Vi ansvars- och olycksfallsförsäkrar medlemmarna för att öka tryggheten både för hovslagaren och kunden = hästägaren.

SHF samverkar med veterinärer och utger en årlig rekommenderad cirkaprislista.

 Det är viktigt för SHF att öka kunskapsnivån hos hästägare om god hovvård och vad som är en väl utfördskoning samt vikten av att anlita en utbildad hovslagare.

 Tillvaratar hovslagarnas och branschens intresse genom att arbeta för förbättrade arbetsvillkor för hovslagarna och förbättrad hovvård för hästar.

Svenska Ridsportförbundet
Tfn: 0220-456 00
Herrskogsvägen 2
734 94
Strömsholm

SVENSKA RIDSPORTSFÖRBUNDET

Svenska Ridsportförbundet verkar för att främja ridning, körning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar.

Vi utbildar

Instruktörer och ridlärare som med gedigen kunskap ska kunna ge en likvärdig ridundervisning, oavsett på vilken ridskola Du rider.

Hästintresserade ungdomar med kurser och kunskapstävlingar och vi fångar upp och utvecklar ungdomar till goda ledare och förebilder.

Tävlingsarrangörer och funktionärer - som domare, banbyggare med flera.

Vi arrangerar

Svenska Ridsportförbundet arrangerar via våra medlemsklubbar alla ryttartävlingar i Sverige i dressyr, banhoppning, fälttävlan, körning, distansritt och voltige samt fastställer regler och ger ut Tävlingsreglementen för samtliga grenar.

Vi påverkar

Förbundet företräder medlemmarna gentemot myndigheter, politiker och samhälle och argumenterar för ridsportens samhällsnytta.

Svenska Ridtravarförbundet
Svenska Ridtravarförbundet

Förbundet är i dagsläget fristående från centralförbund (dvs trav- och ridsportförbund) och vi är idag omkring 400 medlemmar runt om i landet! Vi har distriktsklubbar i Västra Götaland - Halland, Stockholm, Södermanland, Västmanland och Östergötland. 

Syfte och mål
Syftet med förbundet är att skapa förutsättningar för en alternativ karriär för travhästen vid sidan av travbanan. Vi tror att sådana möjligheter på sikt kommer att höja travarens status som ridhäst och ge den utökade möjligheter till ett långt och bra hästliv. 

Svenska Russavelsföreningen
Gotlandsrusset - ponnyn för alla åldrar.

Gotlandsrusset är en liten häst med ett stort register. Kan det mesta som alla andra hästar också kan. Russet har ju använts som rid och dragdjur sedan urminnes tider. Stark, klok, uthållig, samarbetsvillig och med ett vänligt sinne är russet en utmärkt familjehäst.  

Svenska Tinkerhästsällskapet, STS
Sveriges Hästvänners Riksförbund, SHR
Tfn: 0470-19550.

SHR- Sveriges Hästvänners Riksförbund. är en ideell förening som anordnar Hästrally en gång om året.

Hästrallyt är en tävling som går ut på att ha kul tillsammans med sin häst och andra hästmänniskor.ALLA kan vara med, gammal som ung, ryttare som kusk, proffs som amatör.

 

 Tävlingen består av olika delmoment:

Station: Där testas din och din hästs samarbetsförmåga genom olika övningar. T.ex:Vattenhinder, Fladdrande plastband m.m.

Slinga: Man rider/kör en runda på idealtid. Det gäller alltså inte att komma i mål så fort som möjligt.

Swedish Reining Horse Association (SRHA)
c/o Sara Hedin-Larsson, Skäggetorp
155 93
NYKVARN

 

Föreningen Allmänt 

Föreningen bildades i maj 1998 med ändamålet att verka för och stödja tävling samt ridsportgrenen “Reining”  i Skandinavien. Under åren har detta kommit att bli enbart en svensk förening eftersom man i både Danmark och Norge numera har en egna föreningar allt eftersom reiningsporten har ökat i intresse.

Reining är den enda ridgrenen inom "western" som tävlas vart fjärde år under World Equestrian Games, och som ingår i Internationella Ridsportförbundets (FEI) officiella ridgrenar, läs mer www.fei.org

 

SRHA har två stora tävlingar varje år:

"Spring Break" - går av stapeln sista helgen i April (www.springbreak.se)

September Rundown/Scandinvian Derby andra alternativt tredje helgen i September, (www.ScandinavianDerby.com)

 

Föreningens ändamål enligt föreningsens stadgar §2:   

Swedish Reining Horse Association är en ideell förening med ändamål att främja tävlande i ridsportgrenen reining; härunder utveckla och sammanställa informationsmaterial och utbildning för ryttare, uppfödare av hästar och andra intresserade för en bättre förståelse av reiningens grunder och dess korrekta utförande.

Föreningen är en s.k. ”National Affiliate”, dotterorganisation, till moderföreningen National Reining Horse Association, USA.

 

I sin verksamhet skall föreningen: 

Följa vid var tid gällande NRHA Handbook

Organisera och anordna tävlingar Utveckla ett Swedish Reining Horse Futurity/Derby Administrera och föra register över tävlingsresultat för i föreningen aktiva ryttare och hästar ur klassificerings synpunkt. Främja samarbete med övriga NRHA - Affiliates i Europa. 

 

Årsmöte 

Föreningen har årsmöte före den sista januari varje år. Föreningens tillämpar bokföringsår januari – december.

 

Föreningsuppgifter:  

Föreningens organisationsnummer är: 802417-8538

Föreningen bankgiro nummer är: 5019-9934

Payment from our foreign friends – Vid betalningar från utlandet:

IBAN SE 225 000 000 005 345 102 3431 SWIFT: ESSESESS

Föreningens säte: SRHA c/o Sara Hedin-Larsson, Skäggetorp, 155 93 Nykvarn (Sara är kassör/cashier)

Föreningens ekonomi är kontrollerad av en utomstående auktoriserad revisors firma

Upplands Ridsportförbund
Tfn: 018 444 04 60
Möllersvärdsgatan 12
754 50
Uppsala
Vestur, västsvenska islandshästklubbar i samarbete

Vestur är en sammanslutning av alla islandshästklubbar i västra Sverige

Western Riders, Club Habo
Habo

WRH är en ideell förening som drivs av privatpersoner. Vi håller regelbundet träningar för dig med egen häst. Vi verkar främst i västra Småland och finns lätt tillgängligt för dig i orter kring Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö och Vaggeryd

Westernryttarna Viskadalen-Kungsbacka

Westernryttarna Viskadalen-Kungsbacka grundades 1994 och har sedan dess verkat för att stärka och utveckla westernridningen i Sverige. Klubben arrangerar tävlingar, Clinincs (träningar), utbildningar, medlemsträffar mm. Vår målsättning är som de flesta andra att ha så kul som möjligt tillsammans, både hästar och människor, men samtidigt lära oss nya saker kring detta intresse som är gemensamt för oss.

 

Klubben är givetvis WRAS-ansluten, vilket innebär att våra medlemmar automatiskt blir medlemmar i WRAS när de blir medlemmar i WVK.

WRAS, Western Riders Ass´n of Sweden

WRAS Western Riders Ass´n of Sweden

WRAS har till uppgift att främja westernridningen i Sverige, samt därtill knuten verksamhet.

Sveriges första westernklubb bildades 1975 och skapandet av ett westernridförbund, Western Riders Association of Sweden, skedde 1982. Därefter har intresset för sporten växt kraftigt och för närvarande är ett 40-tal westernklubbar med cirka 2600 medlemmar anslutna till WRAS.

Klubbarna, som finns från Piteå i norr till Trelleborg i söder, är fördelade på fem distrikt - Nord, Mitt, Öst, Väst och Syd.

Distriktsstyrelser samordnar och stödjer verksamheten inom distrikten. Frågor som är övergripande bereds i arbetsutskott före beslut i Förbundsstyrelsen.

WRAS består således av ideella föreningar (klubbar) som upptagits som medlemmar. Särskilda förbund eller föreningar med näraliggande verksamhet kan antas som medlemmar i WRAS.

WRAS är självständigt, men har som målsättning att samarbeta med Svenska Ridsportförbundet samt övriga organisationer med westernridning på programmet.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,