Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Vill göra ridsport till friskvård

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Vill göra ridsport till friskvård

2014-07-02

Ridsport är friskvård säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i en intervju i Svenska Dagbladet idag. 

Det är inte minst Svenska Ridsportförbundets ständiga påminnelse om Sveriges sjukaste friskvårdsfråga och diskussionerna på politikerträffarna under våren och försommaren som gjort att (S) tänkt om.

- Därför har vi nu bestämt oss för att göra på det här sättet. Vi kommer utreda lite närmare exakt var gränserna ska gå, men vi tycker bestämt att ridsporten borde kunna lyftas in på direkten, säger Carin Jämtin bland annat till Svenska Dagbladet.

HÄR kan du läsa hela intervjun


Svenska Ridsportförbundet har i många år haft Sveriges sjukaste friskvårdsfråga, att ridsporten tillsammans med tre andra sporter är exkluderade från friskvårdsbidraget på agendan.
Senast i mars sa socialdemokraternas Magdalena Andersson till Hästmagazinet att hon inte såg någon förändring av friskvårdsbidraget den närmaste framtiden.
- Det är bland annat en rättvisefråga och det är glädjande att Sveriges största parti hört våra argument och börjat se frågan ur vår synvinkel, säger Anders Mellberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet är på plats i Almedalen i Visby, bland annat för att prata friskvård med politikerna.
Under våren och sommaren har ridsporten och hästnäringen träffat cirka 300 politiker landet runt vid tio träffar.  Kicki Ronnerberg Bäckman och Helena Carlsson har varit ridsportens röst på träffarna som genomförts tillsammans med Hästnärigens Nationella Stiftelse, Svenska Travsport och Lantbrukarnas Riksförbund.

- Friskvårdsbidraget är en av två frågor vi koncentrerat oss på inför valet. Det är en konkret fråga, uppenbart orättvis och viktig för oss, säger Helena Carlsson, ledamot i Svenska Ridsportförbundets styrelse och ansvarig för förbundets strategi inför valet.
- Vi har fått gensvar på vårt resonemang under politikerträffarna och jag upplever att fler förstår det orimliga i att ridsport inte skulle kunna räknas som friskvård, säger Kicki Ronnerberg Bäckman, verksamhetschef Förbund och samhälle på Svenska Ridsportförbundet.

Södertälje Ridklubb är en av Svenska Ridsportförbundets 900 föreningar som väntar på ett positivt besked om friskvårdsfrågan, och klubben var värd för en av politikerträffarna. Andrea Barth är verksamhetschef hos ridklubben.
- Ridsporten är så viktig för folkhälsan. Att ridsporten tillåts som friskvård skulle betyda enormt mycket för ridklubben. Här står lokalerna tomma under dagtid. Jag vet att storföretagen i Södertälje gärna skulle ge denna förmån till sina anställda, sa Andrea Barth till dem som kom på träffen på klubben.

- Nu ser det ut som om det långsiktiga och uthållig arbete vi lagt ner gett resultat, men vi kommer inte att ge oss förrän vi ser rent praktiskt att ridsporten klassas som avdragsgill friskvård, säger Helena Carlsson.


Ridsport är en Sveriges största idrotter, Sveriges näst största ungdomsidrott (LOK-stöd) och närmare en halv miljon människor rider för tävling och motion.

Ridning för både kropp och knopp
Ridsporten är idrotten där både kropp och knopp får sitt. Ryttaren väljer själv intensitet i sin och hästens träning. Ridning tränar muskler och stärker koordination, styrka och balans. Ridning är en kognitiv utmaning och ger även stressterapi.

Ridsport åt alla
Här finns elitidrottare på olympisk nivå och vardagsmotion. Ryttare har ingen ålder.  Du kan rida oavsett ålder. Ridsporten är jämlik, alla kan tävla mot varandra på lika villkor eller rida tillsammans på någon av landets 450 ridskolor.

Sveriges största handikappidrott
4 000 ryttare med funktionsnedsättning får en aktiv fritid genom ridsporten. En ändring av friskvårdsreglerna skulle ge ännu fler chansen.

Hästkraft alstrar ledare
Umgänget med ett halvt ton tunga hästkrafter ger ökad självkänsla hos ryttaren. Det finns många sätt att rida och umgås med hästar. I nästintill varje kommun finns minst en ridskola.

Ridsport är inte dyrt
Ridsporten är en folksport. Glöm det där med snobbsport. På ridskolan är snittpriset på en ridlektion 150-250 kronor. Du behöver inte köpa egen utrustning. Ridhjälm och skyddsväst finns att låna.

Ridsport, tillsammans med golf, utförsåkning och segling, är explicit undantagna från att vara avdragsgill friskvård.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,