Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Världsstjärna gästade Flyinge

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Världsstjärna gästade Flyinge

2015-01-04

Det började på en åsna och vägen gick via fälttävlan och hoppning

 Idag har britten Carl Hester, 47, olympisk guldmedalj på prishyllan – och som tränare till världens bästa ekipage Charlotte Dujardin och Valegro är han så stekhet att han lockade fullt hus när han igår gästade Flyinge.

 Det var lapp på luckan och evighetslånga väntelistor på folk som ville komma åt en biljett till denna sällsynta clinic med Carl Hester.

– Det är nästan lite skrämmande med så mycket folk. Jag visste inte att intresset var så stort här, sa han med ett leende.
– Jag har inte varit i Sverige sedan jag VM-debuterade 1990. Men jag kan nog säga att mitt besök 1990 gav mig en kickstart. Jag hade bara ridit Grand Prix i tre månader och trodde jag kunde det. Men någon sa att nu hade jag lärt mig styra hästen, nu återstod att lära mig att rida den också.
– Jag kände ingen i dressyrvärlden men jag såg och lärde och knöt kontakter, berättar Carl, som uppväxt på lilla ön Sark i Engelska kanalen inledde sin ridkarriär på en åsna och sedan fick rida på det som fanns att tillgå på ön.
Bästa kontakten, och den som avgjorde hans framtida inriktning, var tysken Wilfried Bechtolsheimer, som han träffat strax före VM.
– ”Dr B” hade det enda stall specialiserat på dressyr i England och han gav mig jobb där. Enda villkoret var att jag slutade rida hoppning och fälttävlan.
Det villkoret var inte svårt att uppfylla.
– Jag hade aldrig sett ett liknande stall, och med sådana fantastiska hästar. Jag var fullkomligt överväldighet och kunde knappt fatta att jag skulle få arbeta där.
Helt har Carl dock inte övergett fälttävlan.
– Jag tränar en del fälttävlansekipage och jag följer sporten så intensivt som jag kan.
Tre och ett halvt år stannade Carl hos Dr B innan han startade eget. Det var som egen han för tio år sedan hittade en unghäst vid namn Valegro.
Ungefär samtidigt hade han anställt en ny hästskötare, 22-åriga Charlotte Dujardin.
– Hon fick arbeta hårt i stallet och lära sig, för hon var väldigt oerfaren när hon kom, minns Carl.
Sedan blev hennes uppgift att rida unghästarna, bland dem Valegro. Meningen var att Carl skulle ta över hästen när den lärt sig grunderna, men så blev det aldrig. Mellan Charlotte och Valegro utvecklades ett förhållande, en magi, som inte gick att bryta. Med Carl som tränare är Charlotte och Valegro världens odiskutabelt bästa ekipage med OS-guld, dubbla VM-guld och åtskilliga poängvärldsrekord. Och mer finns att hämta.
– Valegro kan bli ännu bättre, han är på toppen av sin karriär, bara 13 år gammal, säger Carl och berättar också att trots bud på ofattbara miljonsummor har han tagit beslutet att inte sälja sin guldklimp.
– Man får en sådan här häst bara en gång. Han har förändrat mitt liv, säger han.
Därmed tänker han låta sig själv bli petad från topplatserna i prislistorna men han satsar själv, med andra hästar. Just nu har han Niptuk och Dancing with Wolves och siktar mot OS i Rio.
Med sina mjuka träningsmetoder och med filosofin att låta hästen vara häst, fortsätter han göra intryck i dressyrvärlden. 2 500 personer (varav många ryttare från flera grenar och tränare) på läktarna på Flyinge satt andäktigt och lyssnade i sex timmar när den sympatiske britten via svenska ekipage illustrerade sina tankar.

Källa: Laholms Tidning

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,