Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Tog sitt åttonde SM-guld

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Tog sitt åttonde SM-guld

2016-08-22

Hon gjorde det! Helena Persson på Bonzai H visade att hon är som bäst när det gäller

- Visst har jag ju många SM-medaljer men jag ville verkligen vinna här, säger Helena, efter prisutdelning, ärevarv och sedvanligt dopp i vattengraven.

Med den blåa färg som vattnet nu innehåller är det bara att konstatera att det vore bra med "engångsridbyxor" vid SM, färgen är i det närmaste omöjlig att få bort...
- Men det är det värt, säger Helena med ett brett leende.

Banbyggaren Peter Lundström lät ryttarna bekänna färg i den avslutande SM-omgången och många bommar föll. Avgörandet kom till slut att stå mellan de tre som låg på pallplats efter de två första rundorna.

Ryttarna startade i omvänd ordning efter placering och trean Daniel Zetterman gjorde en snygg runda med endast ett nedslag. Han behöll därmed tredjeplatsen men lämnade lite marginal till Helena Persson. En bom föll också för Helena och därmed låg vägen till guldet öppen för Jacob Hellström.

Jacobs ritt såg stabil ut och Helena hann ge upp hoppet om guldmedaljen men när näst sista hindret föll bakom Jacob och han dessutom fick ett tidsfel stod det klart att Helena utökat sitt rekord av gyllene SM-tecken till åtta stycken.
- Grymt spännande när det inte var avgjort förrän efter sista ryttaren gått i mål, konstaterar guldmedaljören.

För Helena var det egentligen inget mål att ta ännu en SM-medalj, åtminstone inte nu. Under våren var det fokus på att bli uttagen till OS, en plan som sprack när Bonzai H fick ett allvarligt kolikanfall i samband med de internationella tävlingarna i St Gallen i juni.
- Han var riktig dålig och det var osäkert om han skulle klara sig, berättar Helena.

Bonzai klarade sig till slut utan operation och så småningom tog ekipaget ut till nationshoppningen i Dublin men på vägen visade valacken återigen koliksymptom och bussen fick vända i Bryssel.
- Efter det var det inte aktuellt att försöka ta honom till Rio så det blev ändrade planer, säger Helena.

Efter SM kommer Bonzai att få ta det lite lugnt ett tag och Helena satsar på sina yngre förmågor.
- Jag har en sjuåring och två sexåringar som ser lovande ut och nästa år hoppas jag att de kan starta några högre klasser.

Bonzai är 16 år men fortfarande "still going strong".
- Tanken är att han ska hänga med nästa säsong också samtidigt som jag kan ta ut de yngre hästarna för att få rutin inför framtiden, säger Helena.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,