Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Tävlar mot hästar

Borås bjuder på fem höjdpunkter

2019-03-20
» Läs mer

Gratis ekonomitjänst

2019-03-08
» Läs mer

VM-hjältarna på banan igen

2019-03-04
» Läs mer

Tävlar mot hästar

2015-04-26

Vem vinner i 35 kilometer terränglöpning i berg, en häst eller en löpare?

Några pubgäster i Wales beslöt sig 1980 för att ta reda på det – och varje sommar sedan dess gör hästar och löpare upp om saken i Man versus Horse Marathon.

Varje by vill ju ha sin plats på kartan, och när det gäller Llanwrtyd Wells i mellersta Wales sägs den vara Storbritanniens minsta stad med sina runt 600 invånare.

Men nog är Llanwrtyd Wells mer känd för andra saker. Tack vare pubägaren Gordon Green och några av hans öldrickande och vadslagande gäster har en rad udda sporter sett dagens ljus i byn.

Mest känd är Man versus Horse Marathon, människa-mot-häst-tävlingen, som originellt nog inte går över 42 kilometer, som ett vanligt maraton, utan 35.

Över fält och hedar

Men det är hårt ändå, det börjar med nästan en kilometer uppför och sedan ska deltagarna på såväl två som fyra ben ta sig över fält, hedar, berg, mossar och bäckar.

Det är jämnare än man kan tro, även om en ryttare har vunnit alla gånger utom två. Det var först i det 25:e upplagan som en löpare vann, elitlöparen Huw Lobb, som sprungit vanligt maraton på 2.15, vann på 2.05.

Tog hem storkovan

Han tog också hem storkovan eftersom 500 pund går till vinnaren – om det är en löpare. Vinner en häst går pengarna till nästa års prispott. Huw Lobb tog alltså hem 25 års prispengar – och på den tiden var det 1 000 pund per år så han vann runt en kvarts miljon kronor.

Det finns fler tävlingar som har uppstått i Mr Greens pub. Världsmästerskapet i moss-snorkling, till exempel.

Det går ut på att med hjälp av snorkel och simfötter ta sig fram i ett vattenfyllt dike på en mosse. Två gånger 55 meter, snabbast vinner. Eller varianten cykla med mountainbike och snorkel på dikets botten.

Fullbokad

Årets Man versus Marathon äger rum den 13 juni. När detta skrivs är hästklassen fullbokad. Runt 50 hästar kan ställa upp vilket gör loppet till världens största hästkapplöpning. Sägs det.

Källa: ATL.nu

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,