Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
SVA samordnar myggövervakning

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

SVA samordnar myggövervakning

2016-02-08

Sjukdomar som sprids av fästingar, myggor och andra insekter förväntas öka i Sverige i framtiden

Klimatförändringar och globalisering ökar risken för att vi får in nya myggarter och nya smittor i landet. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), tillsammans med andra myndigheter, ska nu utveckla verktyg för att beräkna risker och platser för myggangrepp.

– Övervakning av insekter som sprider sjukdomar är eftersatt i Sverige. Vi vill skapa verktyg som kan ge kostnadseffektiv övervakning. Det ska underlätta beredskapsplanering och effektivisera hantering och skydd mot myggburna sjukdomar, säger forskare Anders Lindström vid SVA, som leder projektet.

Projektet innebär bland annat att ta reda på vilka faktorer som skapar stora myggbestånd. Då krävs kunskap om hur exempelvis vattenmängder påverkar myggornas antal över en säsong. Med sådan information är det lättare att hitta de områden där risken för smittspridning och utbrott av myggburna sjukdomar är som störst.

Vill veta var insekterna finns

– Att veta var insekter som kan sprida smitta finns i landet, hur populationen ser ut över säsongen och hur deras antal varierar med växlande väder är en grundförutsättning för att vi ska kunna övervaka dem och bekämpa dem om de skulle börja sprida smittsamma virus, säger Anders Lindström.

Flera exotiska myggor har redan etablerat sig i Europa och de sprider sig norrut. Även nya smittämnen tillkommer, till exempel har sjukdomen West Nile feber etablerat sig i södra Europa. Den har även påvisats i myggor så långt norr ut som i Tjeckien.

– Det finns flera myggarter i Europa, exempelvis Aedes albopictus och Aedes aegypti, som kan sprida denguefeber, chikungunya och gula febern, och som möjligen skulle kunna sprida det nu omtalade Zikaviruset.

Drabbar hästar

Flera myggarter i Europa kan sprida till exempel denguefeber, eller gula febern.

Myggor kan också sprida West Nile Fever som ger svåra influensaliknande symptom men kan utvecklas till svår hjärninflammation hos hästar och människor. Sjukdomen finns redan etablerad i flera sydeuropeiska länder.

Allt mer norrut

Det är främst detta virus de svenska forskarna känner en oro inför.

"Vi kan se att West Nile finns i Frankrike och södra delen av Europa och vi ser också att den rör sig närmre oss år för år. Det är därför vi bör se på den här typen av virus med försiktighet" säger Arne Halling.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,