Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Stoppdag för hästregistrering

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Stoppdag för hästregistrering

2016-01-05

30 januari är sista dag att ansöka om att tilläggsregistrera din utländska häst eller ponny i ett svenskt avelsförbund

Det är nya direktiv om att bygga upp centrala hästdatabaser i alla EU-land som ligger till grund för den ändring som Jordbruksverket gjort i hästpassförordningen.

Den säger i korthet att alla utländska hästar som vistas i landet längre än 90 dagar måste registreras i ett svenskt avelsförbund – oavsett om de har ett hästpass sedan tidigare eller inte. Det gäller även hästar som redan vistas i landet.

30 januari stoppdatum

Eftersom begäran om tilläggsregistreringen ska göras inom 30 dagar är det 30 januari som är stoppdatum. Den nya regeln gäller även tidigare importerade hästar samt svenskfödda hästar som har pass utfärdade av avelsförbund i utlandet.

Hästar som har svenskt pass behöver inte byta ut passet. Däremot – om hästen inte redan har ett pass måste du skaffa ett sådant också.

Om du importerar häst efter 1 januari är det 30 dagar efter importen som är stoppdatum för ansökan. Kravet gäller inte för avelshingstar som bara ska vara här en säsong.

Rasen avgör

Vilket avelsförbund du ska vända dig till beror på vilken typ av häst du har. Vanligaste importhästarna är ridhästar av varmblodstyp, varmblodstravare, islandshästar och ponnyer. Ridhästarna tilläggsregistreras hos Swedish Warmblood, (SW), varmblodstravare hos Svensk Travsport, (ST), och islandshästarna hos Svenska Islandshästförbundets avelskansli. Vilken avelsförening ponnyerna ska tilläggsregistreras hos beror på vilken ras den tillhör.

För många hästar är Svenska Hästavelsförbundet rätt instans, till exempel om den har okänd härstamning.

Utanför EU

Har hästen ett pass utfärdat i ett annat EU-land behöver du inte ansöka om ett nytt hästpass, däremot behöver du tilläggsregistrera din häst.

Om du däremot importerar en häst från ett land utanför EU måste du ansöka om ett pass och registrera din häst inom 30 dagar.

Gör så här:

Låt en godkänd id-kontrollant göra en id-kontroll en id-kontroll och läser av eventuellt chip. Är konturdiagrammet inte ifyllt i passet ska detta göras av id-kontrollanten som sedan skall stämpla och signera. Saknas konturdiagram ska kontrollanten göra ett nytt.

OBS! Skicka in passet i original. Räkna med att det kostar någonstans mellan 700 och 1300 kr att tilläggsregistrera hästen. Till det kommer kostnaden för id-kontrollanten.

Du behöver inte tilläggsregistrera din häst för att lösa hästlicens hos Svenska Ridsportförbundet för ryttartävlingar.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,