Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Stiftelsen Göteborg Horse Show

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Stiftelsen Göteborg Horse Show

2014-02-12

Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare.

I år får sju talangfulla ungdomsryttare, en ridklubb och ett distrikt ta emot stipendier från stiftelsen. Stiftelsen Göteborg Horse Show utser varje år ungdomsstipendiater som vill satsa vidare i ridsporten. I år är det två hoppryttare, två dressyrryttare, två fälttävlansryttare och en distansryttare liksom en ridklubb och ett distrikt som får ta emot stipendier.

Även ridklubbar och distrikt kan erhålla stipendium för ungdomsverksamhet och för fortbildning av juniorer och unga ryttare. Föreningen och distriktet får ta emot 70 000 kronor vardera. De sju ryttarna får vardera 30 000 kronor i stipendium.

Stiftelsen Göteborg Horse Shows stipendium är populärt, i år hade stipendiekommittén över hundra ansökningar att gå igenom. Ungdomar till och med 21 år som gör en seriös elitsatsning inom rid- och körsporten kan söka stipendium från Stiftelsen Göteborg Horse Show.

Stipendieutdelningen äger rum i Scandinavium den 1 mars i samband med Gothenburg Horse Show.

Distrikt
Västerbottens Ridsportförbund
Västerbottens Ridsportförbund vill göra en satsning på ponnydressyr i distriktet. Satsningen görs i två steg och syftet är att få fram och behålla förebilder inom sporten, dvs ponnydressyrryttare på elit- och SM-nivå. Förhoppningen är att kunna få en elitserie i ponnydressyr i Zon Polar för att bland annat underlätta resandet för ponnydressyrryttarna som nu tävlar i Zon Nord. Distriktet har börjat satsningen med att utöka antalet dressyrtävlingar för ponny med nationell status från två till fyra. Målet är att Västerbottens Ridsportförbund ska öka intresset för ponnydressyr bland ponnyryttarna och på sätt få fram fler tävlande ponnyeipage på alla nivåer och att ekipage från Västerbottens Ridsportförbund ska kunna vara representerade såväl i Elitserien/lag-SM som på individuella Ponny-SM.

Förening
Allians Team Fälttävlan Skaraborg
I alliansen ingår fem föreningar, Tibro Hästsportklubb, Mariestads ridklubb, Hjo Hästsportklubb, Tidaholmsbygdens Hästklubb och Ljuslingsbackens Fälttävlansförening. I projektet ingår dels att skapa en plattform med träningsmöjligheter för unga fälttävlansryttare i Skaraborg, dels att skapa ett team som kan stötta varandra till vardags och på tävling.
Idag ingår 13 juniorer i projektet men möjlighet finns för fler att komma med. i programmet för ryttarna ingår teori, förberedelser för hästen, tränings- och tävlingsplanering, fysträning, kunskap om kost och matlagning, mental träning kombinerat med träningspass.
Målet är att ge förutsättningar för träning på hemmaplan, öka intresset för fälttävlan som sport och rekrytera nya talanger samt på kort sikt att ha ryttare kvalade till SM.

Hoppning
Wilma Hellström, 20 år, Göteborg, Varbergs Ridklubb. Wilma Hellström har redan en lång och framgångsrik karriär bakom sig med mästerskapsmedaljer både på SM och på internationella mästerskap, senast ett lagbrons på YREM 2012 och två SM-medaljer 2013.
Wilmas kortsiktiga mål är att rida YREM även i år, hennes sista mästerskap som young rider, och på lång sikt bli aktuell för OS i Rio. Stipendiet kommer Wilma Hellström att använda för träning för Pether Markne och Thomas Fuchs med just de här målen i sikte.

Nicole Holmén, 19 år, Vellinge, Flyinge Hästsportklubb. Nicole Holmén vann den första Swedish Riders Trophy-finalen i Helsingborg i slutet av förra året och nu har Nicole Holmén siktet inställt mot YREM. Det är ett delmål på vägen till att nå toppen. Nicole Holmén vill kunna ta sig an alla typer av tävling, rida alla typer av hästar och med hjälp av träning och kunskap kunna plocka fram det bästa i dem. Stipendiet vill Nicole Holmén använda för att träna hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland och några internationella tävlingar för att matcha mot EM.

Dressyr
Emelie Aldenfalk, 17 år, Kumla, Kumla Ridklubb. Emelie Aldenfalk cyklar med glädje varje dag till stallet där nioårige Winton väntar. Emelie har tillsammans med sina tränare utbildat Winton upp till Grand Prix, men än så länge tävlar ekipaget Intermediaire I och Prix St Georges. Ekipaget tog ett SM-brons förra året och var fyra i sin första internationella start. Emelie satsar på SM i år igen, och hoppas kunna ta en plats i NM- eller EM-trupperna i år. Längre fram vill Emelie Aldenfalk bli en av de ryttare som representerar Sverige på mästerskap. Stipendiet går till träning för att ta henne en bit på den vägen och Emelie skulle vilja åka till Andreas Helgstrand i Danmark och träna .

Beatrice Ivarsson, 16 år, Billeberga, Dagstorpsortens Ryttarförening. Beatrice Ivarsson lämnade karriären på ponny bakom sig för drygt et år sedan och rider nu enbart häst. Beatrice var rankad bästa junior 2013, har kommit med i landslagstruppen och har med framgång tävlat både nationellt och internationellt under det gångna året. Stipendiet kommer Beatrice att använda för att träna mer för olika tränare än hemmatränaren för att få än mer inspiration, och till teoretiska och mentala träningskurser och clinics. Allt för att kunna uppnå årets mål om en start på EM och längre fram fortsatt förtroende från landslagsledning och landslagsplats.

Fälttävlan
Isabelle Lidbrandt, 16 år, Märsta, Stora Wäsby Fältrittklubb. När en framgångsrik tid på ponny var över, Isabelle rankades bland annat etta i tidningen Ridsports årsranking efter2012, var det dags att gå över till häst. Isabelle Lidbrandt tog över sin systers dressyrhäst och utbildade honom till fälttävlanshäst. Och det så bra att hon efter 2013 finns med i det svenska juniorlandslaget i fälttävlan. Nu satsar Isabelle Lidbrandt på SM och NM, i bakhuvudet finns också en dröm om en plats i EM-truppen. Stipendiet ska användas till träning i all de tre disciplinerna som ingår i fälttävlan; dressyr, hoppning och terräng.

Moa Kulle, 20 år, Tyskland, Flyinge Ryttarförening. Moa Kulle är stationerad hos Peter Thomsen, tysk landslagsryttare. 2013 fick hon Svenska Ridsportförbundets championatstecken för unga ryttare i fälttävlan, årets mest framgångsrika young rider med andra ord. Moa Kulle började tidigt på ponny i fälttävlan och kan rada upp en försvarbar räcka medaljer under åren. Nästa år finns en plats på YREM som mål och Moa hoppas också att kunna starta trestjärnig fälttävlan för att kunna komma vidare i seniorklasserna när hennes young rider-tid är över. Stipendiet ska användas för träning med möjlighet att lägga in några extra träningspass.

Distansritt
Sara Henriksson, 20 år, Agunnaryd, Nerikes Distansryttare. Sara Henriksson satsar helhjärtat på distansritt och har ett flertal hästar hemma i stallet. Förstahästen Beautiful Biscaya, som gått både EM och VM, har Sara ridit in och utbildat själv. Sara Henriksson är en av få ryttare i världen som är inbjudna till den prestigefyllda President Cup i Förenade Arabemiraten i år. Stipendiet kommer Sara at använda för tävling internationellt för att få mer rutin men också till att hitta en bra dressyrtränare som både hon och hästarna trivs med.

Stipendierna delas ut den 1 mars i samband med Gothenburg Horse Show 26 februari – 2 mars.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,