Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Startskottet för talangerna

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Startskottet för talangerna

2014-06-12

Starten har gått för projektet ATG Hopp & Talang och det var främst vikten av grunderna som Jens Fredricson förmedlade till den talangfulla kvartetten vid första avsuttna träffen.

- Nu vill jag hem och träna, konstaterade Amanda Ericsson när det var dags att summera de två dagarna.

Som ett led i Svenska Ridsportförbundets talangutvecklingsplan startades under våren 2014 ATG Hopp & Talang, en talangsatsning på nationell nivå (nivå 4) inom hoppningen. ATG Hopp & Talang är en av flera satsningar inom Svenska Ridsportförbundets talangutvecklingsplan.

Fyra ryttare i ATG Hopp & Talang
Amanda Ericsson, Anna Persson, Johanna Rinnesjö och Filip Ågren är de talanger som får värdefullt stöd och en stor dos inspiration på vägen i sin elitsatsning under det närmaste året. ?Inte minst kommer deras namnkunniga mentorer: Angelica Augustsson, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, och Jens Fredricson att dela med sig av vad de anser krävs för att nå toppen. Mentorerna har redan haft en första kontakt med sina adepter och under sommaren kommer även de första uppsuttna träffarna äga rum. Exakt hur uppläggen ser ut, varierar.

Hållbara grunder
Förutom uppbackningen från sina mentorer arrangeras fyra avsuttna träffar och den 9-10 juni var det dags för den första. Träffen inleddes med lunch hos ATG i Hästsportens Hus, där talangerna bland annat fick insikt i ATG:s viktiga roll i hela hästnäringen. Under eftermiddagen byttes konferensrummet vid Solvalla ut mot det anrika vita ridhuset på Strömsholm, där Jens Fredricson visade prov på hur han jobbar häst på töm samtidigt som han lotsade talangerna genom ridhästens utbildningsskala (takt, lösgjordhet, schwung, rakriktning och samling).

- Det är ni själva som formar era hästar, och om ni vill skola framtida stjärnor måste ni vara noga med grunderna och utveckla ett system där ni får era hästar att göra rätt för att de vill, inte för att de måste, påpekade Jens.

Vägen till toppen
Grundläggande kunskap personligt paketerat. Jens, som både är mentor åt Filip och ansvarig för innehållet vid de avsuttna träffarna i projektet, delade med sig av sina erfarenheter och sin kunskap med stor entusiasm.

- Jag vill väcka de här ryttarnas nyfikenhet och få dem att inse att det är de som gör sina hästar och ju bättre de lär sig att rida, desto bättre hästar kommer de att ha, förklarade Jens. 
- Jag önskar verkligen att jag själv hade fått den här chansen i deras ålder – då hade kanske min väg till toppen inte blivit fullt lika lång.

Dag två tillbringades intill ridbanan, där Jens åter visade prov på hur teorin kan se ut i praktiken när han red tre hästar på olika stadier i utvecklingen.
- De här dagarna lever upp till de höga förväntningar som jag hade innan. Mycket av det som vi pratat om är sådant vi redan kunde, men det är nyttigt att bli påmind om att man måste vara ännu mer noggrann och verkligen ha kvalitet i allt man gör för att lyckas, reflekterade Anna.

Nästa träff blir i september och då är det ryttarens fysik och kost som är i fokus.
- Jag ser fram emot att få komma till Bosön nästa träff. Att träna och äta vettigt är verkligen superviktigt – inte minst om man vill hålla länge som ryttare, menade Johanna.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,