Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Ställer in tävling

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Ställer in tävling

2015-04-10

Efter att hästarna på Ystads ridklubb visat symptom på sjukdomen kvarka ställer de nu in helgens tävling

Med symptom som feber, snuva och hosta har ridklubben tagit det säkra före det osäkra och låtit en veterinär ta prover på de 24 hästar som står i ridklubbens stall.

En stor hopptävling med över 400 starter som skulle hållas på klubben i helgen har på veterinärs inrådan ställts in.

– Vi vill inte riskera att andra hästar smittas, även om det inte är kvarka, säger ridläraren Johanna Cratz till Ystads Allehanda.

Det är många timmars arbete kring tävlingen som går förlorat, och föreningen förlorar bland annat 70 000 kronor i startavgifter.

Kvarka är en smittsam streptokock som finns i hästens nässekret och svalg. Det kan leda till svullna lymfkörtlar och trängda luftvägar. Den smittar främst vid direktkontakt.

– Om hästägare i närheten är oroliga rekommenderar jag dem att vara noggranna med sin egen och sina hästars hygien, säger Maria Carlson, veterinär på Distriktsveterinärerna Österlen och som tagit proverna.

Hästarna på Ystads ridklubb hålls isolerade tills vidare, och ridskoleelever får i veckan läsa teori i stället för att rida.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,