Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Sjöbo satsar

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Sjöbo satsar

2015-01-13

Sjöbo kommun är redo att sälja mark till ridanläggningar i Vollsjö och Lövestad

Det framgår av en avsiktsförklaring man tagit fram tillsammans med föreningen Färs Härads Ridhus och Lövestads Rid- och körklubb.

– Tanken är att vi ska bygga upp en ridskola här. Med p-plats, klubbstuga och ridbana. Vi har hittat en fantastiskt fin sandbacke som vi tycker passar utmärkt. Det stör ingen och det går bussar ut till Lövestad, säger Per Håkansson från rid- och körklubben.


Klubben föreslås nu att få köpa loss sammanlagt 3,5 hektar för 5 kronor kvadratmetern. Totalt beräknas köpet kosta 357 038.
Markpriset är detsamma som för ridhusföreningen i Vollsjö som vill köpa ett lite större område på 4,58 hektar. Marken är den som Vollsjö ryttarföreningen tidigare arrenderat. Köpet kommer att sammanlagt ligga på 366 567 kronor.
– Sett ur rättvisesynpunkt är det viktigt att båda behandlas så lika som möjligt, säger Stefan Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Lövestad har man kommit längst med planerna enligt Stefan Lundgren.
Per Håkansson ser framför sig en plats för alla som har ”hästar som en ventil” och vill ta tillvara på dem med fokus på annat än hopp och dressyr.
– Det har tagit sex år och varit väldigt segt. Men så är det med politiska beslut. Nu gäller det att få de som en gång var engagerade i det här att inspireras på nytt, säger Per Håkansson.
Han beräknar att etapp 1 kommer att kosta klubben cirka 7 miljoner kronor. En stor peng, men planerna har bemötts positivt av framtida finansiärer och sponsorer som man tidigare talat med.

Sjöbo kommun åtar sig enligt avsiktsförklaringen att betala anslutningsavgiften för va och el till anläggningen. Rid- och körklubben betalar sen av dem med 5 000 kronor om året i tio år.
Kommunen bekostar också detaljplanen för området.
– Vi har inte något kommunalt ridhus. Detta är en möjlighet att ändå få tillgång till ett sånt, säger Stefan Lundgren och fortsätter:
– Vi har stött och blött det här länge. Men nu kommer vi igång. Och det görs utifrån det intresse som finns hos barn- och ungdomar, framförallt hos tjejer, för ridning. 

I Vollsjö finns ett ridhus sedan 1970-talet. Men det byggdes på så kallad ofri grund och marken har därefter köpts till bit för bit.
– Vi ska inte nödvändigtvis bygga om. Men vi vill hålla det i skick, säger Lars Ferlinger ordförande i ridhusföreningen.
Och de senaste åren har man bland annat gjort vid banunderlaget, bevattningen och satt solceller på taket berättar han.
Ärendet ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag.

Källa: Skånskan.se

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,