Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Ryttarutvecklingen i startgropen

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Ryttarutvecklingen i startgropen

2019-05-28

Nu är det dags att söka till de två centrala ryttarutvecklingsprogrammen

Vill du bli en bättre ryttare eller kusk har du chansen att komma med. Nivå 3 är öppen för dressyr-, hopp-, distans-, fälttävlansryttare, och sportkuskar och när det gäller nivå 4 så handlar det om de olympiska disciplinerna.

Härligt med en ny omgång av Ryttarutveckling nivå 3, som möjliggörs av Folksam, och ATG Hopp & Talang, som är Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4.
Jens Fredricson, tidigare stallmästare på Ridskolan Strömsholm och numera verksam på Flyinge, bidrog tillsammans med Svenska Ridsportförbundet att ett pilotprojekt kom igång för sex år sedan. Det ledde i sin tur till utvecklingsprogrammen för nivå 3 och 4.
- Ryttarutveckling på båda nivåerna är den bästa ungdomssatsning svensk ridsport har gjort, säger han med värme. Och nu har det nästan blivit en institution. Alla vill komma med i programmen.
Jens betonar också att målen med Ryttarutveckling är just att utveckla ryttaren.
- Därför har vi haft med så mycket som möjligt. Fysisk träning för ryttaren, kostlära, mental träning, veterinärlära och mediaträning bland annat, fortsätter han.
- Jag vill påstå att vi har breddat grundkunskapen hos talangerna. Vi har också siktat in oss på att utveckla ryttaren och inte tittat på vilka hästar ryttarna sitter på just nu.
Jens lämnar efter fem framgångsrika år i projekten. 
- Det är ett naturligt steg, säger Jens. 
Ann Catrin ”Ancan” Carlsson blir tränare både på nivå tre och mentor på nivå fyra när det gäller.

Ann Catrin Carlsson är en av de mest framgångsrika tränarna i Sverige. Hon har själv fått sin grundutbildning i Tyskland. Hon ingår i landslagsledningen som senior advisor.
Under Maria Gretzers mest aktiva period fanns alltid Ann Catrin till hands som tränare.
Hon har också utvecklat unga ryttare som Erika Lickhammer van Helmond som lyckas så väl i Nederländerna.
Ann Catrin är också tränaren bakom systrarna Holmén, Nicole och kometen Stephanie som är beridare hos Peder Fredricson. Hon har också tränat Petronella Andersson och Angelie von Essen till högsta nivån och har flera ungdomar på väg upp.
- Det är väldigt stimulerande att jobba med unga ryttare som verkligen vill utvecklas, säger hon. Jag tror också att det är bra för alla att vi som är tränare i utvecklingsprogrammen kan få en helhetsbild över ryttarutvecklingen i landet och ha en nära koppling till Svenska Ridsportförbundet.
Daniel Bergqvist ansvarig tjänsteman på Svenska Ridsportförbundet engagerade Ann Catrin Carlsson. Han säger:

- Det känns såklart väldigt stimulerande att jobba med så engagerade ledare och motiverade ryttare och kuskar. Det i ett beprövat och fungerande system som förbundets ryttarutveckling är.


Ryttarutveckling nivå 3 - Folksam
Ryttarutveckling nivå 3 gick från projekt till ordinarie verksamhet på rekordtid och sedan i fjol är Folksam med och ger Svenska Ridsportförbundet reella förutsättningar att driva utvecklingsprogrammet långsiktigt. Här får cirka 40 unga dressyr-, hopp-, distans-  och fälttävlansryttare samt sportkuskar både avsuttna och uppsuttna träffar med fokus på att utveckla sina färdigheter och ge ryttare och kuskar bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning. Målgruppen är ryttare i åldersspannet 16-25 år som antingen tävlar hoppning 135-145 cm, rider dressyr MsvB-Int 1 eller fälttävlan CCN 2-3* , sportkörning CAIJ 2* (16-18), CAIY 2* (18-21), CAI 2* (21-25), distans CEI 2* .
Sista dag att söka är den 17 juni 2019.

Läs mer om Niva? 3 

Ansökan nivå 3


Ryttarutveckling nivå 4 – ATG Hopp & Talang

På nivå 4 är det ryttare i åldern 18-30 år med resultat från lägst 1.45 hoppning, 4* klass fälttävlan och mellanrundans klasser i dressyr. Andra delar som väger tungt i selekteringen av deltagare till det centrala programmet för ryttarutveckling är utvecklingsbarhet och inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering.

I ATG Hopp & Talang är det två dressyr-, två hopp- och två fälttävlansryttare med mästerskap i sikte som får stöd under ett år och kunskap för framtiden. I satsningen ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar. På träffarna får ryttarna möta experter inom samtliga fokusområden.
Sista dag att söka är den 17 juni 2019.

Läs mer Niva? 4

Ansökan nivå 4

Här är några av löftena som utvecklats via Ryttarutvecklingen:

  • Alexandra Eriksson
  • Filip Ågren
  • Sissela Smith
  • Ebba Adnervik
  • Johan Wessner
  • Sandra Gustafsson
  • Malin Josefsson
  • Emma Kåbring
  • Hanna Berg
  • Alice Tapper

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,