Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Ridsporten efterlyser spelregler

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Ridsporten efterlyser spelregler

2013-04-29

ATG, AB Trav och Galopp, efterlyser spelregler för spelet på hästar. Dagens spelpolitik ger inga raka regler. Leif Almgren, informationschef hos ATG, är bestämd:
- Det är vilda västern på spelmarknaden. Idag kan vem som helst erbjuda spel via internet. Det är ingen som vet hur många spelbolag som finns på svenska marknaden.

Frågan är betydelsefull för idrotten och ridsporten i synnerhet. Spel hos ATG gynnar ridsporten. 50 miljoner årligen går till Hästnäringens nationella stiftelse. Härifrån kommer stöd till de tre riksanläggningarna, Flyinge, Strömsholm och Wången.

Hur spelmarknaden ska se ut har varit en het fråga sedan mitten på 1990-talet. I Göteborg bjöd Svenska Ridsportförbundet och ATG in till ett kort frukostseminarium i denna långdragna ödesfråga.

ATG har ensamrätt på spel på hästar, i alla fall på pappret. Idag finns en rad aktörer på spelmarknaden som inte omfattas av den svenska lagstiftningen. En konkurrens som hotar hästnäringen. Ett nytt avtal ska skrivas mellan ATG och staten vid halvårsskiftet. Leif Almgren gav spelbolagets synpunkter.
- Idag är de flesta politiska partierna för ett licenssystem och att gå ifrån monopolet. Spelbolagen köper en licens för att få agera på marknaden. Frankrike omreglerade sin spelmarknad för några år sedan. Där har spelet ökat. Däremot ser det annorlunda ut i Danmark, förklarade han.

Ridsporten får vara med och dela på ett överskott från spelet som finns reglerat i koncessionsavtalet. Utredningar om spelet och spelmonopolet har avlöst varandra i takt med regeringsskiften.
- Det sista vi behöver nu är en ny utredning, menade Almgren.

Han fick stöd av både Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber och Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Carina Sjöberg.
Nu handlar det om att hästsporten vässar argumenten och når fram med dessa till finansmarknadsminister Peter Norman. Han har på nära håll sett betydelsen av bland annat Ridskolan Strömsholms verksamhet.


Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,