Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Ridskolechef får skadestånd

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Ridskolechef får skadestånd

2014-02-24

Den tidigare ridskolechefen på Lilla Edets ridklubb, Lerk, anklagades för stöld och fick sparken. Nu får hon 135 000 kronor i allmänt skadestånd av Lerk.

Efter att ha varit anställd i Lerk som ridskolechef sedan 1991 blev Annika Teibl oväntat uppsagd i mars förra året.

– Vi baserar detta på stöld och konkurrerande verksamhet, sade styrelsens ordförande Anna Stewart till TTELA då.

Någon polisanmälan angående stölderna lämnades inte in.

Båda sidor kopplade in advokater. Ett stort antal medlemmar gav sitt stöd till den populära ridskolechefen på sociala media. Bland annat skapades en facebook-grupp som ville ha kvar Annika Teibel och att styrelsen skulle avgå.

I tingsrättens dom står att den 10 mars avskedade ridklubben sin ridskolechef från hennes anställning som upphörde den 17 mars. Som grund för avskedandet åberopade ridklubben skäl som var att hänföra till Annika Teibl personligen.

Avskedandet ledde till en rättslig tvist mellan parterna.

Ridskolechefen yrkade där på ett allmänt skadestånd för kränkning på 125 000 kronor och för brott mot lagen om anställningsskydd ytterligare 10 000 kronor. Hon krävde även ett ekonomiskt skadestånd på ytterligare 474 720 kronor.

I sitt yrkande menade Annika Teibel att det helt sakandes grund för avskedandet eftersom hon inte grovt åsidosatt sina åliggande mot arbetsgivaren. Genom att ridklubben inte iakttagit de formföreskrifter som föreskrivs i lagen om anställningsskydd fanns det grund för ett allmänt skadestånd.

Ridklubben menade å andra sidan i sitt yrkande att de följt de regler som finns i lagen om anställningsskydd. De menade även att Annika Teibel agerat illojalt under sin anställning och därigenom grovt åsidosatt sina åliggande mot ridklubben. Därmed skulle det ha funnits laga skäl för uppsägning.

Parterna har träffat en överrenskommelse och tingsrätten menar att det finns förutsättningar att fastställa parternas överrenskommelse i en dom.

I domslutet står att Lilla Edets ridklubb ska ge Annika Teibl ett allmänt skadestånd om 135 000 kronor. Vardera parten ska stå för sin rättegångskostnad och genom överrenskommelsen är parternas samtliga mellanhavanden med anledning av tvisten slutligt reglerade.

Källa: TTELA

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,