Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Nordsvensken på uppgång igen

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Nordsvensken på uppgång igen

2014-12-15

Framtiden för julslädens trogna dragare såg mörk ut. Men nu har det vänt och nordsvenska föl börjar spridas i hagarna igen

För bara ett år sedan varnade Föreningen nordsvenska hästen för att den svenska brukshästen, en av bara tre inhemska raser, riskerade att dö ut. Men sedan dess har det vänt och betäckningssiffrorna har ökat på ett historiskt sätt.

Faran är visserligen inte över. Men hittills i år har 471 nordsvenska ston betäckts, vilket är en rejäl ökning jämfört med förra årets bottennotering med bara 327 ston, säger Kåre Gustafsson som är ordförande för föreningen.

Jobb återstår

- Det är otroligt glädjande och hjälper oss i arbetet med att bevara den svenska brukshästen. Nu hänger det på att vi får en respons från svenska folket så att vändningen består. Det finns mycket jobb kvar att göra, säger Kåre Gustafsson till TT.

Julens slädfärd utan en nordsvensk mellan skaklarna skulle inte vara samma sak. Men det finns fler anledningar att bevara de ståtliga brukshästarna.

- Det är en mångsidig häst, nummer både som familje- och arbetshäst. De är sunda, friska och lever länge, säger Kåre Gustafsson.

Nordsvensken hotad tidigare

Jämte gotlandsrusset och den svenska ardennerhästen är nordsvensken Sveriges enda inhemska hästras. Genom historien kan den härledas som svensk, eller möjligen skandinavisk. Den nordsvenska brukshästen är en medelstor kallblodshäst, med en genomsnittlig mankhöjd på drygt 150 centimeter.

Lantrasen har vid flera tillfällen varit hotad, genom idéer om förädling och den rationalisering av jordbruket som skedde efter skiftesreformen. I slutet av 1800-talet påbörjades ett rekonstruktionsarbete av rasen, där man bland annat importerade hingstar av den närbesläktade norska lantrasen.

Källa: ATL.nu

Läs mer om Nordsvensk Brukshäst här

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,