Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Möjlighet att läsa in gymnasiet

Världscupseger till Douglas

2018-10-15
» Läs mer

Kittel startar Delatio i världscupen

2018-10-11
» Läs mer

Finaldags i Nations Cup

2018-10-05
» Läs mer

Möjlighet att läsa in gymnasiet

2018-05-15

En ny utbildning ska bidra till att fylla behovet av utbildade hästskötare

Tillsammans med Ridskolan Strömsholm startar Hästsportens folkhögskola den nya utbildningen Allmän kurs häst.

Till hösten startar en ny kurs på Ridskolan Strömsholm. Det är Allmän kurs häst, en folkhögskoleutbildning för dem som behöver läsa in gymnasiekompetens och samtidigt vill förbereda sig för att ta en hästskötarexamen.  Kursen kommer att ha ridsportprofil. Även på riksanläggningen Wången kommer kursen att ges, där kan eleverna välja mellan två profiler; trav eller islandshäst.

– Det känns roligt och spännande att kunna ge möjligheten med hästinriktning till de som vill läsa allmän kurs, säger Sofia Martinsson, Utbildningsledare för Hästsportens Folkhögskolas verksamhet på Ridskolan Strömsholm.
Det finns idag ca 360 000 hästar i Sverige. Den stora tillväxten av hästverksamheter i landet har ökat efterfrågan på välutbildad arbetskraft.

–  Efterfrågan på utbildade hästskötare är stor berättar Sofia Martinsson.

 På Ridskolan Strömsholm utbildas sedan många år tillbaka hästskötare med ridsportinriktning både på Ridsportgymnasiet men även genom folkhögskolekurser via Hästsportens folkhögskola.

Utbildningen är anpassad för vuxna och ger en bred allmänbildning. Godkänd allmän kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier eller studier på yrkeshögskola. Till exempel Hippologprogrammet som är en högskoleutbildning. Eleverna läser de allmänna ämnena på distans mot Västerås folkhögskola medan hästämnena får eleverna läsa och praktisera under cirka sex träffar på plats vid Ridskolan Strömsholm utanför Västerås.

 –  Vi tror att kombinationen av studier i allmänna ämnen tillsammans med hästämnen och att praktiskt få träna sin egen förmåga i ridning är ett framgångskoncept, säger Sofia Martinsson. Vi vet också att samvaro med hästar gör människor gott genom en kombination av fysisk aktivitet, kognitiva utmaningar, social interaktion, känslomässigt engagemang ofta i kombination med naturupplevelser, säger Ulrika Backan, utbildningsledare på Wången.

 Eleverna som läser allmän kurs har även möjlighet att läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet, som ges på riksanläggningarna Strömsholm, Flyinge & Wången.
Missa inte att söka nu.

Läs mer om kursens innehåll:

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,