Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Kan lösa hovproblem

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Kan lösa hovproblem

2015-03-22

Värmestrålning kan bli lösningen på problemet med att identifiera skador i hästars hovar

Metoden är ny och håller på att tas fram av forskare på Chalmers och Göteborgs universitet, det rapporterar P4 Dalarna.

Skador i hästens hovar kan vara svåra att lokalisera. Röntgen fungerar dåligt och ultraljud kan inte tvinga sig igenom hoven. Astrofysikern Maria Sundin har med hjälp av sina fysikerkollegor tagit sig an problemet och hämtat inspiration från en metod som används för att se defekter i bland annat flygplansbromsar.

Det hela fungerar så att en värmevåg scannar av hoven och där det finns ett problem studsar värmen tillbaka. Då kan man också se om det finns vätska eller var i området och man kanske inte måste skära bort lika mycket av en skadad hov.

"Jag tror att vi kommer att kunna göra mätningar under året som vi detekterar problem. Sedan till att det finns en färdig sak som man kan börja använda på veterinärstationer tar det kanske två år." säger Maria Sundin till radion.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,