Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Hästsportens Folkhögskola

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Hästsportens Folkhögskola

2019-08-20

Hästsportens folkhögskola har ett digert kursprogram som bland mycket annat innehåller utbildningar till såväl hästskötare och ridlärare som pedagogikkurser och utbildningar för de som använder hästen som terapeutisk resurs.

Dessutom finns ett varierat utbud av utbildningar inom både trav- och galoppsporten.
Hästsportens folkhögskola har funnits sedan 1987 och har Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och Svensk Galopp som huvudmän.
Majoriteten av de ridsportsinriktade utbildningarna genomförs på Ridskolan Strömsholm där Hästsportens folkhögskola har sin bas. Med det finns även utbildningar ute i landets olika ridsportdistrikt.
Eva Lundkvist har varit rektor för Hästsportens folkhögskola i fem år. Hon har tidigare arbetat både på Ridskolan Strömsholm och Svenska Ridsportförbundet och har därför en fast förankring i den verksamhet hon är med och leder.
- Vi måste bli bättre på att tala om vilka bra utbildningar vi har, säger Eva
En betydelsefull kurs för folkhögskolan är den allmänna kursen. Den vänder sig till dem som vill läsa in grundläggande behörighet till högskolestudier eller studier på yrkeshögskola. Ibland är det deltagare som inte har trivts i det vanliga skolsystemet som nu vill läsa in behörigheterna.
- Det som är så bra är att vi kan anpassa utbildningen efter individen och inte stänga in oss i ett fack. Deltagarna kan själva vara med och påverka upplägget, förklarar Eva.
De teoretiska ämnena i den allmänna kursen läser eleverna i på Dagfolkhögskolan i Västerås. De som valt Allmän kurs med ridsportinriktning läser de teoretiska ämnena på distans medan de har hästrelaterade ämnen på Ridskolan Strömsholm. Under hösten har deltagarna haft hästkunskapsutbildning och under våren är det helt individanpassat. Eleverna har även haft möjligheten att gå den tappskokurs som arrangerats på Ridskolan Strömsholm.
- De som vill har också möjlighet att avlägga yrkesprovet för hästskötare, berättar Eva. Vi hjälper till med anmälan och förkrav samt betalar för yrkesprovet.
De utbildningar som kanske flest känner till är dock ridlärarutbildningar på olika nivåer. Utbildningen till Svensk Ridlärare (SRL) finns i tre steg, där tredje nivån, SRL III, innebär ett års heltidsstudier på Ridskolan Strömsholm med fokus på ridning och undervisning med möjlighet till enskilda upplägg med grund i elevens önskemål
Både Svensk Ridlärare (SRL) I och II genomförs dels på Ridskolan Strömsholm och dels på distans. Ett upplägg som Folkhögskolan har på flera utbildningar. SRL-utbildningen är en viktig hörnsten i verksamheten.
- Svenska Ridsportförbundet vill säkra att vi har utbildad personal på landets ridskolor och intresset för SRL I är stort, förklarar Eva.
Yrkesprovet ligger helt fristående från folkhögskolan, men ingår kostnadsfritt i alla SRL-utbildningar. Med ett godkänt yrkesprov och sedan med ett visst antal dokumenterade arbetstimmar kan eleverna sedan bli diplomerade Ridlärare.
- I och med diplomering kommer man med på Ridsportförbundets lista över diplomerade ridlärare. Diplomeringen är en viktig kvalitetssäkring och ett bevis på att rätt utbildningsnivå har uppnåtts konstaterar Eva, och fortsätter:
- Men vill man inte avlägga yrkesprovet av olika anledningar så behöver man inte. Vi har en stor valfrihet här inom folkhögskolevärlden.

Utbildningarna till Svensk Ridlärare har funnits med i verksamheten hela tiden. Däremot är utbildningen som riktar sig till dem som arbetar med hästar i terapiverksamhet relativt ny.
- Hästsporten är en fantastisk arena för personer med funktionsvariationer av olika slag. Utbildningen i hästunderstödda insatser med inriktning mot terapi och specialpedagogik vänder sig till akademiker inom hälso- och sjukvård, socialt arbete och skola som vill använda sig av hästar som terapeutisk och pedagogisk resurs i sitt arbete, förklarar Eva.
Kurserna har varit väldigt populära och allt fler upptäcker hästens fördelar i den typen av verksamhet.

En stor del i Folkhögskolans arbete är att hela tiden följa upp och utveckla utbildningarna. Deltagarna har många sätt att påverka innehållet genom till exempel klassråd och de utbildningsuppföljningar som görs.
- Det är en stor fördel att vi kan förändra upplägget efter deltagarnas behov. Men det är också viktigt att vi hela tiden kontrollerar att vi har en utbildning som motsvarar även marknadens behov, menar Eva.
Även om Eva känner sig mest hemma i Ridsportvärlden har hon i och med sin roll som rektor på Hästsportens folkhögskola, även satt sig in ordentligt i både travets och galoppens utbildningsområden. Travutbildningarna är nästan lika omfattande som ridsportens utbildningar, medan galoppen inte är fullt lika stor.
Och Eva gillar sitt jobb:
- Det är ett fantastiskt arbete. Framför allt att man får en sådan närhet till många av deltagarna. Att se de elever som går den allmänna kursen lyckas, utvecklas och gå vidare i livet ger väldigt mycket glädje, säger Eva stolt.

Läs mer om Hästsportens Folkhögskolas utbud

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,