Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Hästar som terapeuter

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Hästar som terapeuter

2014-04-11

På Njurunda Ryttareförning har man börjat med något nytt. Att använda hästar som terapi för äldre med demenssjukdomar

– Samhället mår inte bättre än de sämst lottade, det är viktigt att de har det bra, säger Christine Vallin, Njurunda Ryttareförening.

Två boende från Skottsundsbackens sjukhem besökte i torsdags ridskolan i Njurunda. Helene Wiklund är demensspecialiserad undersköterska på Skottsundsbacken och var med under besöket.

– Det kan väcka minnen om saker som personerna gjort tidigare i livet. Det ger en god känsla som de bär med sig. Även om de kanske senare inte minns vad de gjort kommer känslan av välbehag att finnas kvar, säger hon.

Bland annat fick de äldre pröva på att rykta hästarna, klappa dem och mata dem. Självförtroendet växte och de vågade allt mer eftersom.

– Det är bra för deras självkänsla, de får känna vilka de är, säger Helene Wiklund.

Christine Vallin var en av dem som höll i arrangemanget.

– Det känns fantastiskt att kunna knyta ihop samhället, vi har tid över och kan erbjuda den här tjänsten. Det finns säkert många andra som kan erbjuda andra saker, säger hon.

Det finns mycket som tyder på att kontakten med djur kan ge positiva effekter på människor med demenssjukdomar.

– Det vi har sett är att om man har en sådan här aktivitet på förmiddagen, då är de boende mycket lugnare och tryggare på kvällarna, berättar Helene Wiklund.

Framöver kommer fler dementa att besöka ridskolan på torsdagar. Christine och de andra på Njurunda Ryttareförening hoppas att fler kan ta efter i samma spår.

– Det har absolut inte varit svårt. Vi har haft så många, både härifrån och från kommunen, som varit hjälpsamma och positiva. Det har inte funnits några hinder, berättar Christine.

Hon ser en stor potential i att hjälpa till.

– Det finns så mycket outnyttjade resurser som kan göra mycket för samhället. Bara man orkar hitta dem.

Källa: Sundsvalls Tidningen

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,