Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Hästar och fyrverkerier

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Hästar och fyrverkerier

2012-12-25

Nyårsnatten närmar sig och med den även fyrverkerier och raketer.

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare i Sverige. Det är däremot tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller. Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen. Falkenbergs kommun är ett exempel där det krävs polistillstånd för att få avfyra fyrverkerier, det är mycket positivt och borde gälla över hela landet. Men så är inte fallet och för många hästägare väntar nu en tid av oro och ångest, detta då fyrverkerier kan skrämma även den mest förnuftiga och i övrigt lugna häst.

Fyrverkerier kan vara djurplågeri

Att avlossa raketer på ett oaktsamt sätt kan få stora konsekvenser. Hästarna kan bli skrämda av såväl ljudet som ljuset och rörelsen. Dels kan man göra sig skyldig till djurplågeri och riskera fängelsestraff på upp till två år samt bli ersättningsansvarig för de skador som inträffar till följd av fyrverkerierna. Enligt polisen bör man ta kontakt med sin grannar och diskutera hur lämpligt det är och förklara riskerna och ev. påföljder vid ett tillbud.

Även om långt ifrån alla hästar reagerar på raketer händer det då och då att olyckor inträffar till följd av att hästar blivit skrämda. För några år sedan i Östra Göinge i norra Skåne skrämdes sex hästar på en så illa att de drog rakt igenom staketet. Dagen efter återfanns tre av hästarna vid liv en bit ifrån gården. Senare fann man ett livlöst sto i Helgeåns kalla vatten medans två föl var spårlöst försvunna. Räddningstjänsten misstänker att de har gått ner sig och därefter dragits med strömmen in under isen. Utöver detta finns otaliga exempel där hästar råkat i sken eller varit nära att skada sig själva samt andra.

Djurskyddslagen

I djurskyddslagen står det skrivet att alla djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Den som trots detta använder fyrverkerier i närheten av djur riskerar att bryta mot lagen. Om man skrämmer djur med exempelvis fyrverkeripjäser kan det komma att räknas som djurplågeri. Det gäller även för den som inte medvetet skrämmer djuren utan det räcker att vara slarvig i hantering av fyrverkerierna.

Var förberedd

Det är bäst att hålla din häst i sin normala rutin, och för såväl som dina hästar skull samt dina grannars skull bör du  påminna dem samt ev. lokala festarrangörer om att det finns hästar i närområdet. 

Säkerhetstips

* Prata med dina grannar kolla om någon av dem har för avsikt att skjuta fyrverkerier så att du kan vara beredd.

* Om du har en häst som är känsliga för buller kan du ev. behöva ge lugnande, eller sätta i proppar.

* Ge massor av hö för att hålla hästen sysselsatt.

* Se till att inte hästen har det för varmt, detta eftersom vissa hästar svettas mer när dom blir stressade vilket orsaker mer obehag och ytterligare stress.

* Fira tolvslaget med dina hästar, otroligt mysigt och din närvaro kommer också att ha en lugnande effekt.

* När det gäller besvärliga hästar rekomenderas dock inte att du går in för att försöka lugna, då riskerar du skada dig själv. Stäng istället den övre luckan och låt hästen hantera situationen och sedan gå till hästen när fyrverkerierna är över.

* Låt gärna belysning vara tänd i stallet, detta minskar effekten av "blinkande" och plötsliga ljus.

* Lämna en radio på för att sprida lite bekanta ljud.

* Har du hästar som är ute ska dubbelkolla ditt område för eventuella saker som kan orsaka om hästen får panik och skenar. Se även till att allla staket är i gott skick.

* Kontrollera hästarna då och då under kvällen, även ett fåtal rakter kan stressa upp dem.

* Om din häst är kolik-benägen, se till att ha rätt medicinering till hands så att du kan vidta åtgärder innan ankomsten av din veterinär (om det är motiverat).

* Vidare bör du själv inte stressa upp dig utan försök att behålla lugnet annars kommer dina hästar att känna din oro.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,