Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Gruppindelningen försvinner

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Gruppindelningen försvinner

2015-09-29

Gruppindelningen där ponnyryttare tävlar i grupperna upp till 16 år och 17-20 år tas bort

Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har efter utvärdering beslutat att regeln tas bort från TR från och med årsskiftet 2015/2016.

På Tävlingssektionens möte den 25 september diskuterades åldersindelningen för ponnyryttare på tävling. Diskussionen utgick från den utvärdering som gjorts efter ett år med regeln i bruk.

Beslutet att ryttare kan tävla ponny upp till 20 år kvarstår. Från årsskiftet tävlar ponnyryttare i en grupp upp till 20 år i hoppning, dressyr och fälttävlan. Vad gäller kategori-indelning för ponny blir det ingen förändring.

- Barns och ungdomars tävlande är en viktig och prioriterad fråga både för oss i Tävlingssektionen, inom förbundet och för idrotten i stort, säger Meta Persdotter, ordförande i Tävlingssektionen.

- För ridsporten innebär det att vi måste hitta en balans mellan tävling och träning, och vi finns till både för dem som satsar tävlingsmässigt på sin sport och för den stora grupp som inte gör en elitsatsning, fortsätter hon.

En viktig del av denna prioritering har varit rätt åldersindelning och gruppindelning vid tävling. Ridsporten började arbeta med detta område redan 2013. Under 2014 togs beslutet om indelning i två grupper för ponnyryttare, sedan det förslaget bemötts positivt i samtal och enkäter.

Tävlingssektionen har under 2015 tagit del av erfarenheter och undersökningar om gruppindelningen. I augusti gjordes en enkät med frågor om tävling med ponny som en del i uppföljningen, och engagemanget är stort. Närmare 5 000 har svarat. Majoriteten av dem är positiva till åldershöjningen till 20 år, men gruppindelningen upplevs av många som krånglig och orättvis.

Under det år gruppindelningen varit i bruk har det varit en positiv utveckling av antalet starter på ponny på alla nivåer. Och antalet ponnylicenser har ökat med 17 procent.

Som ett delresultat i arbetet med barns och ungdomars tävlande görs ändringar i TR gällande gruppindelningen i ”grupp 1” upp till 16 år och i ”grupp 2” upp till 20 år från och med 1 januari 2016.

- Det är viktigt för oss att lyssna på arrangörer och aktiva och fånga upp den återkoppling vi har fått på 2014 års beslut, säger Meta Persdotter.

I samband med beslutet 2014 om åldersindelningen togs två andra förändringar för tävling på ponny. Dessa kvarstår och gäller från och med 2017. (Se HÄR för aktuella TR-ändringar)

Tävlingssektionen fortsätter sitt arbete med barns och ungdomars tävlande under hösten och vintern, för att sätta en strategisk målbild till 2024. Under oktober kommer en första strategisk workshop äga rum som innehåller bland annat barns tävlande, hur gör andra länder, tränaransvar och mycket mera. 

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,