Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Granskar hästbranschen

2016-05-17

I två avsnitt granskar SVT:s Dold-redaktion hästbranschens baksida

I Dolds reportageserie ”Hästjobb” synar reportern Valeria Helander hästbranschen. En bransch där unga med ett brinnande intresse gör grovt, tungt och farligt arbete – ofta med låg eller ingen lön och utan försäkringar. Myndigheter, fack och organisationer säger sig kunna göra lite, i en bransch där intresse och vilja ibland verkar stå över lagar och regler.
  
Fick svåra hjärnskador
I första delen möter vi Sofia Gunnarsson som jobbade hos Maja och Niclas Parmler. Niclas innehar svenskt höjdrekord i hoppning och har tävlat på hög internationell nivå. För sju år sedan slogs Sofias liv i spillror. Hon flögs i ilfart till sjukhuset med ambulanshelikopter, där läkarna konstaterade att hon hade akut hjärnskada med blödningar i hjärnan och nervskador. När Sofia väl vaknade var hon halvsidigt förlamad – och oförsäkrad.
Andra delen, som publiceras på torsdag, handlar om Tilda Schönbeck som hade sitt drömjobb hos tidigare förbundskaptenen för svenska hopplandslaget – Maria Gretzer. Tills en dag då hon fick 600 kilo häst över sig och blev förlamad. Idag, två och ett halvt år senare är det fortfarande osäkert om Tilda någonsin kommer att bli helt återställd.
  
Får betalt i hö och stallplats
Dold möter en bransch där det verkar vara fritt fram för arbetsgivare att varken ha försäkringar eller anställningsavtal, och att betala ut lön svart eller inte alls. Otänkbart på en brandstation, en industri eller ett bygge. I stället betalar de i hö, boende och stallplats – vilket inte är sjukinkomstgrundande. Hur stor ersättning ska man ha, när man fått betalt i hö och mat?
Anja Westberg, ombudsman på Kommunal:
– Branschen måste bli bättre på att sanera och få bort de här som utnyttjar tjejer och killar, och man måste upplysa ungdomarna om att det här inte är rätt väg, ett sådant här samhälle vill vi inte ha.
  
Del 2 publiceras på torsdagen den 19 maj, på SVT Play och Youtube. Reportaget sänds i SVT2 senare i vår.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,