Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Gothenburg Horse Show.

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Gothenburg Horse Show.

2013-04-04

Om några veckor är det dags för världscupfinalerna i Göteborg och Sverige har sju ryttare klara för finalerna i hoppning och dressyr. Under torsdagen kan publiken se både de fyra svenska hoppryttarna och de tre svenska dressyrryttarna i de första världscupklasserna i Scandinavium i Göteborg.

Det är en historisk torsdag på flera sätt. Det är första gången Sverige och Gothenburg Horse Show är värd för båda världscupfinalerna samtidigt, det är första gången Sverige haft sju ryttare i världscupfinaler samma år och det är första gången fyra hoppryttare kvalat till final. Det är också första gången ett svenskt ridsportarrangemang närmar sig tio miljonersstrecket i prispengar. Under Gothenburg Horse Show rider ryttarna om drygt 9,5 miljoner kronor.

- Hopplandslaget är för närvarande ett av landets med framgångsrika landslag, säger förbundskapten Sylve Söderstrand.
Av 18 ryttare som kvalat till final i Europaligan är fyra från Sverige.
- Över tjugo procent av de kvalade är från Sverige och det är stort med tanke på hur mycket bra ryttare det finns i Europa, fortsätter Sylve Söderstrand.
För Sverige startar Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann i Rolex FEI World Cup Final, världscupfinalen i hoppning.

I dressyrens världscupfinal har Sverige Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén på startlinjen. Minna Telde var tvungen att avstå sista kvalen på grund av sjukdom av och missade att ta sig in bland de nio i Europa som får finalplats med en ynka världscuppoäng. Minna Telde fick dock det sökta wild card till finalen och därmed har Sverige tre ryttare till Reem Acra FEI World Cup Final.
- Vi har haft tre ryttare till final några få gånger förut, men det är jätteroligt att vi just till finalen på hemmaplan kan ha tre ryttare som håller världsklass på startlinjen, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.

Både Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén finns bland de tio bästa på världsrankingen, och Minna Telde är inte långt efter med en 24 plats. Totalt har Sverige tolv ekipage bland de 100 bästa på dressyrens världsranking.
- Vi har många framgångsrika ekipage och efter finalen väntar en spännande utomhussäsong. Jag ser mycket ljust på framtiden, säger Bo Jenå.

- Det är roligt att vara arrangör när man kan bjuda publiken på en sådan godbit som sju svenska världscupryttare på hemmaplan, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.
På torsdagen rider dressyrryttarna första delen i sin världscupfinal, Reem Acra FEI World Cup Final Grand Prix, på eftermiddagen. På kvällen är det dags för Rolex FEI World Cup Final I, första delen i hoppningens världscupfinal.

- Vi ser fram emot en tävlingshelg på yppersta nivå, fortsätter Tomas Torgersen. Och även om mycket fokus ligger på världscupfinalerna med de bästa av de bästa, så har vi fortfarande plats för våra ungdomsryttare som har sina finaler här, shownummer och annat. Det blir full fart i arenan från tidig morgon till sen kväll.

Under Gothenburg Horse Show är det internationell hoppning varje dag där världscupryttarna är deltar med andra hästar, finaler för ungdomsryttarna med GHS Young Rider Cup, GHS Morgondagens Vinnare, GP Ponnyn och mycket mer.

Gothenburg Horse Show med Rolex FEI World Cup Final och Reem Acra FEI World Cup Final 24-28 april
www.gothenburghorseshow.com 

Fakta och siffror
Rolex FEI World Cup Final, världscupen i hoppning
Svenska startande: Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann
Regerande världscupmästare: Rich Fellers, USA/Flexible. När Rich Fellers vann finalen i ´s-Hertogenbosch, Holland, förra året var det första gången sedan 1987 som en amerikan vann finalen.
Ingen svensk har hittills vunnit världscupen i hoppning. Bästa resultat Malin Baryard-Johnsson med H&M Butterfly Flip, trea i Las Vegas, USA, 2003.
Antal världscupfinaler i Göteborg: Årets final blir den 13.
Senaste världscupfinal i Göteborg: 2008, då Sverige hade fyra ryttare i finalen. Rolf-Göran Bengtsson och Helena Lundbäck kvalade, Malin Baryard-Johnsson första reserv, Royne Zetterman wild card.

Reem Acra FEI World Cup Final, världscupen i dressyr
Svenska startande: Patrik Kittel, Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silfvén
Regerande världscupmästare: Adelinde Cornelissen, Holland/Jerich Parzival. Hennes landsmaninna Anky van Grunsven har vunnit världscupfinalen nio gånger.
En svensk har vunnit världscupfinalen i dressyr: Louise Nathhorst med LRF Walk on Top vann världscupfinalen 1998 i Göteborg.
Två nationer har lyckats med hat trick i världscupfinalen och lagt beslag på de tre översta placeringarna; Tyskland (2001, 1993, 1992) och Holland (2010, 2000)
Antal världscupfinaler i Göteborg: Årets final blir den 7. 


Källa: Svenska Ridsport Förbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,