Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Fyra medaljer vid NM i voltige

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Kvarka - vad är det?

2019-09-17
» Läs mer

Fyra medaljer vid NM i voltige

2013-09-29

Guld till minioren Johanna Lindberg, Umeå. Silver till förstaårsjunioren Ella Filippa Velander, Svea. Brons till senioren Sandra Anderberg, Örestad. Och så silver till Team Svea i stora lagklassen. Sverige hade flyt och framgång vid NM i voltige i Vemmelev i Danmark under helgen

Drygt femtio tävlande, lag och individuella, kom till start i ett ovanligt stort nordiskt mästerskap. Danmark tog guld på hemmaplan på Mölleakkens Rideklub i alla klasser utom en – miniorerna, voltigörer upp till och med fjorton år.

Johanna 2

Där glänste den svenska debutanten Johanna Lindberg från Umeå. Johanna, 13 år, ledde tävlingen från första omgången till den fjärde och sista. Guldpoängen blev 6.839. Och Johanna tävlade på den inlånade danska hästen Gulager Linus, linad av Maria Frimark.

- Nu blir det en lätt hemresa, skämtade Johannas föräldrar Annbritt och Roger Lindberg innan de for iväg för att fånga nattåget från Lund till Stockholm, och därifrån vidare norröver.

Det var alltså inte förgäves som pappa Roger byggde en voltigebock – som familjen har stående i vardagsrummet.

- Den är välbyggd, och ganska fin, säger mamma Annbritt. Och Johanna är uppe på den hela tiden, varje dag.
Den fliten på bocken gav NM-guld.I tävlingarnas största klass, juniorer individuellt, blev det svenskt silver mellan danska guld och brons.

Ella Filippa Velander, 15 år, Team Svea, klättrade från tredje plats med en säker och harmonisk avslutande kür på tränaren Daniela Fiskbaeks Dickens Hardsyssel, linförare Ronja Persson.

- Det är helt otroligt, säger Ella Filippa. Jag har ju inte alls satsat individuellt i år. Den här küren har jag gjort tre gånger.

Ella Filippa vann silver med slutpoängen 6.785, efter danska Emilie Lindgaard – på Rikke Laumanns häst, med 7.171 poäng.

Miniorguld. Juniorsilver. Och så slutligen seniorbrons till Sverige.

Sandra Anderberg, Örestad, kunde avsluta sin internationella säsong med en mästerskapsmedalj. I den fjärde och avslutande küromgången klättrade Sandra en placering och knep bronset, i god konkurrens. Sandra tävlar på Winsome Wizard, linad av Marian Jensen. Slutpoäng 7.090.

Guldet gick till regerande Europamästarinnan Rikke Laumann Nielsen som nådde över 8-poängstrecket – trots ett fall i küromgång två. Den danska silvermedljören Sheena Bendixen håller samma höga nivå, och nådde också hon över 8 i slutpoäng.

Mest otur i seniorklassen hade sannolikt Team Sveas Natalie Brixland.
Natalie höll tredjeplatsen från första tävlingsomgången fram till finalen.Precis då hon gjorde sitt upphopp släppte snärten från longerpisken – helt ny, inköpt på tävlingen. Snärten flög iväg, över och framför hästen. Dickens blev skrämd. Huvuddomaren blåste av. Natalie fick småningom börja om – men en full poängs avdrag kostade definitivt en medalj.

- Sådant kan hända, säger Natalie. Jag tyckte mest synd om hästen som blev så skärrad.

Natalie for för den skull inte lottlös hem från Danmark.

Hon och hennes lagkamrater i Team Svea, det svenska EM-laget, vann ett NM-silver.

På EM i augusti höll sig Svea och Sverige med minsta möjliga marginal före Danmark och laget från Möllebakkens Rideklub.

Nu på NM, på äkta hemmaplan, var ordningen med stor självklarhet den omvända.

Möllebakken ledde från start till mål och vann lagguldet med 7.656 poäng för säkra och eleganta uppvisningar med hög svårighetsgrad i kürernra.
Silvret gick till Svea med 7.483 poäng. I silverlaget ingår Natalie Brixland, Ella Filippa Velander, Ellen Jönsson, Paulina Svensson, Marie Li Korse och Max Mårtensson. Ronja Persson linar hästen Achim.

- Det kan låta som en kliché – men jag är jättestolt över alla i laget! De har en häftig fysisk kapacitet. De har jobbat som bara den. Alla har gjort ett kanonjobb, säger lagets tränare Daniela Fiskbaek.

Lagbronset gick till det danska laget VKT. Uppsala Voltige slutade på en fin fjärdeplats.

Lagsilver till Sverige genom Team Svea. Danskt guld till hemmalaget Möllebakken och brons till danska VKT Vid NM i voltige i Vemmelev, Danmark, tvann Sverige också miniorguld, juniorsilver och seniorbrons individuellt.

Uppsalas Linda Jenvall blev dessutom tävlingarnas bästa linförare.

- Det är fantastiskt roligt att vi har så många klubbar och individuella som representerar Sverige, säger landslagsledaren Kristin Jonsson. Det bådar gott inför framtiden!

 

Pernilla Linder Velander

Guld i debuten för Johanna

Johanna Lindberg, 13, från Umeå vann miniorklassen vid NM i voltige Hon satte sig lite pladask i avhoppet – men inte spelade det någon roll. Johanna Lindberg, 13 år från Umeå, höll sin överlägsna ledning hela vägen in i mål.
Helt suveränt vann hon guldet i miniorklassen vid NM i voltige hos Möllebakkens Rideklubb i Vemmelev i Danmark på söndagen. Själv grämde hon sig mest över två missar i den avslutande küren – men med så många förtjänster, rakt igenom alla de fyra omgångarna i NM, vann hon ändå helt ohotad.

Och detta var hennes första mästerskap.
- Förra året tävlade hon fortfarande bara i skrittklass, berättar Johannas stolta föräldrar, Annbritt och Roger Lindberg
Hennes förutsättningar att träna voltige är inte heller bäst i landet.

Umeå ligger långt norrut. Voltige är ingen stor sport i Björkarnas stad.
- Men hon har möjlighet att träna två gånger i veckan på klubben hemma. Vi har ett uppvärmt ridhus, och en av instruktörerna är intresserad av voltige, berättar pappa Roger.
- I övrigt tränar hon gymnastik. Och mamma hjälper henne mycket, säger pappa.

För tre år sedan kom hon också med på ett voltigeläger i Kolmården, hemma hos den nuvarande landslagsledaren Kristin Jonsson och hennes syster Lisa, tidigare elitvoltigör.
Det var så det började.
Johanna blev helt biten. Nu brinner hon för sin sport. Hon har ett totalt fokus. Och hon har stor talang.
Med vackra rörelser, koncentration, harmoni och riktigt svåra övningar vann hon NM. Vid första försöket.
- Den flickan kommer att låta tala om sig, var så säkra! menar den svenska internationella voltigedomaren Monika Eriksson.

 I klassen för juniorlag vid NM slutade de två svenska lagen Laholm och Uppsala Junior på fjärde respektive femte plats bland de sex startande.

 Pernilla Linder Velander

 LÖRDAG

Johanna från Umeå i ledning över natten

Duktiga Johanna Lindberg från Umeå leder miniorklassen och håller därmed den bästa svenska placeringen efter första dagen av NM i voltige. Team Svea ligger på andra plats i lagtävlingen, seniorlag.

För küren på lördagseftermiddagen fick Johanna Lindberg betalt efter förtjänst av domarna: 7.345 poäng. Det är högt i en miniorklass. Med 6.995 fina poäng går Johanna in i söndagens finaler.

Bästa individuella senior från Sverige är Team Sveas Natalie Brixland. Natalie ligger på tredje plats med 7.032 poäng, efter danskorna Rikke Laumann Nielsen och Sheena Bendixen som båda klättrade över 8-poängstrecket.
Ella Filippa Velander, också hon Team Svea, håller nästa tredjeplats inför NM-finalerna på söndagen. Med 6.617 poäng ligger Ella Filippa trea i juniorklassen. Även där ligger två danskor i topp.

I lagtävlingen, seniorlag, ligger Team Svea inför natten på silverplats med 7.236 poäng. Laget klättrade en placering med sin tekniskt avancerade kür. De två domare som enbart bedömer det tekniska under uppvisningen drog till med 8.4 respektive 8.8 poäng till det svenska laget.
I ledningen där ligger det danska hemmalaget, teamet från Möllebakkens Rideklubb.
Allt klaffade i deras flotta uppvisning med tema Bond och avstamp och avslutning till tonerna ur Skyfall. En nia landade i protokollet; för det tekniska. 7.321 poäng leder de med. Det är 85 hundradelar före Sverige och Svea.
Uppsala Voltige är över natten näst bästa svenska lag med 6.788 poäng och en fjärde plats.
I juniorlagtävingen ligger också Laholm på en fjärdeplats. Laget har 6.155 poäng.

NM-rapporter: Pernilla Linder Velander

Arrangörens hemsida

Program

Start- och resultatlistor

Livestream webb-TV

Lördag
Johannas sköna revansch
Johanna Lindberg, 13, från Umeå leder miniorklassen vid NM i voltige  Vid SM i somras ledde hon överlägset. På finaldagens morgon var hästen halt, och hon tvingades bryta. Nu på NM hände samma sak, med samma häst.    Voltigehästen Lexus kom till Danmark, men gick inte igenom den första besiktningen.     Sveriges bästa minior, Johanna Lindberg, 13 år, från Umeå, stod utan häst. Igen.

Men kretsen runt hästen Lexus lyckades få till en överenskommelse med en dansk hästägare och linförare: Johanna, liksom också junioren Louise Månsson, fick chansen att starta trots allt – på den danska hästen Gulager Linus.
 - Först tyckte jag att det var jättetrist när jag inte kunde tävla, säger Johanna. Men sedan kändes det jättebra!
Den många timmar långa resan med tåg och bil från Umeå via Stockholm och Malmö till Vemmelev på västra Själland var alltså inte förgäves.

Under fredagskvällen fick både Johanna och Louise en chans att komma upp och känna på hästen. I morse gick flickorna in och genomförde sina obligatoriska program. Johanna, i nuläget Sveriges bästa minior, gick upp i ledningen i NM-klassen.
- Det gäller bara att fokusera, och så ta det lugnt, säger trettonåringen med fantastiska tävlingsnerver – och klara framtidsmål:
- När jag blir större, och får tävla som junior och senior vill jag träna och utvecklas vidare, och sikta mot stora mästerskap, säger hon.
På eftermiddagen gjorde flickorna sin kür. Johanna presterade trots all turbulens en glimrande och så gott som felfri uppvisning.

   - Jo, fast jag hade ett litet misstag, säger hon självkritiskt. I mitt första handstå kom jag ner lite grand med axeln mot hästen.

I morgon, söndag, avgörs NM i voltige. Miniorerna gör om igen först grund, därefter kür. Det är många i den stora voltigefamiljen som håller en tumme för att Johanna den här gången ska få chansen, hela vägen, i ett mästerskap med medaljer på spel.

 

Startdags i NM-voltigen
Välordnat och bräddfullt – men en svensk häst borta efter vet check vid NM i voltige. Det är stort svenskt deltagande vid NM i voltige i Danmark i helgen Individuella hästen Lexus gick dock inte igenom besiktningen.

Naturen är närapå kuperad. Alla är vänliga. Allt är välordnat. Startfälten är bräddfulla.

Förutsättningarna för Nordiska Mästerskapen i voltige hos danska Möllebakkens Rideklubb i Vemmelev på västra Själland verkar utmärkt goda. Det finns bara ett smolk, men ett stort smolk, i glädjebägaren:

En av de svenska hästarna, Zara Klementssons Lexus, gick inte igenom den obligatoriska veterinärbesiktningen på fredagseftermiddagen. Hästen bedömdes inte helt fräsch, inte ens efter en stunds vila i holding box, och sammanlagt tre uppspringningar.
zara själv valde att avstå från start. Däremot har juioren Louise Månsson, Laholm och duktiga minioren Johanna Lindberg från Umeå fått chansen att tävla. De får gå in på den danska hästen Linus.
Sverige kommer annars till NM i voltige med snudd på rekordmånga deltagare:

14 individuella voltigörer, två juniorlag och fyra seniorlag.

Totalt startar i NM 64 deltagare; 16 lag, 48 individuella i alla klasser. Norge kommer men en startande senior. Finland mönstrar lag i båda kategorierna, och danskarna är flest, förstås. På hemmaplan avgörs också de danska mästerskapen i samband med NM.

Sveriges landslagsledare Kristin Jonsson är mer än glad över det stora antalet svenska starter:

- Det är väldigt roligt att så många vill komma till start, säger hon. Bland seniorlagen har vi två som kan placera sig riktigt i topp – Team Svea och Uppsala Voltige. Sedan är det nästan ännu mer glädjande att vi också har en sådan bredd. Det visar på ett stigande intresse för voltigen!

Det enda Kristin saknar i startfälten är representation i herrklassen.
- Herrarna saknas fortfarande i svensk voltige! påpekar landslagsledaren.

Men dock:
Sverige är enda deltagande land i NM som kan stoltsera med en ung, manlig atlet på hästryggen i klassen för de yngsta:
I miniorklassen tävlar den regerande svenske mästaren Max Mårtensson, 12 år.

Det är Max och det är elva tjejer upp till 14 år.
 Efter hästbesiktning och sound check på arenan under fredagsefttermiddagen drar tävlingarna igång lördag morgon klockan 8.00.
Alla individuella gör först sina obligatoriska övningar. På eftermiddagen därefter kür.
Lagen har samma program. Lagen gör grunden på förmiddagen från klockan 10.20 och fram till lunch. Mellan klockan 16.40 och 18.45 gör lagen sina küruppvisningar.

På söndag gör de individuella återigen först grund, därefter avslutande kür på eftermiddagen. Lagen visar enbart kür, en finalomgång.

I ett samarbete med Dansk Rideforbund sänder arrangören alla uppvisningar under helgen live.

Startlistor, tidsprogram, livesändning via www.mbrkvoltige.dk

 

Svenska deltagare vid NM i voltige 2013:

Lagtävling, seniorer:
Team SVEA
Team Caprifolen
Uppsala Voltige
Team Sala

Lagtävling, juniorer:
Laholm
Uppsala juniorlag

Seniorer, individuellt:
Natalie Brixland, Team Svea
Marie Li Korse, Team Svea
Ellen Jönsson, Team Svea
Zara Klementsson, Malmö Voltige
Sandra Anderberg, Örestad Voltige

Juniorer, individuellt:
Ella Filippa Velander, Team Svea
Jasmine Jacobsen, Team Caprifolen
Johanna Stålenheim, Uppsala Voltige
Louise Månsson, Laholm

Miniorer, individuellt:
Eveline Törnros, Team Sala
Johanna Lindberg, Umeå Voltige
Max Mårtensson, Team Svea
Bella Rydberg, Team Caprifolen
Laura Blanco, Uppsala ARK

Sverige ställer upp med inte mindre än fyra seniorlag, två juniorlag, fem individuella seniorer, fyra individuella juniorer och tre individuella miniorer på NM i voltige. Mästerskapet avgörs den 27-29 september på Möllebakkens Rideklub i Danmark.

Sverige kommer att representeras av:
Seniorlag: Uppsala Voltige, Sala Voltige, Svea Voltige, Caprifolens Voltigeklubb

Juniorlag: Laholms Voltige, Uppsala Voltige

Senior ind. Sandra Anderberg, Natalie Brixland, Marie Li Korse, Ellen Jönsson, Zara Klementson

Junior ind. Joanna Ståhlenheim, Jasmine Jakobsen, Louise Månsson, Ella-Filippa Velander

Minior ind. Max Mårtensson, Johanna Lindberg, Bella Rydberg

På NM 2012 som avgjordes på Strömsholm tog Sverige hela fyra guld. Örestad knep seniorguldet i lag, Laholms lag 2 tog juniorguld i lag, Eira Malmros Manfrinato tog hem det individuella juniorguldet och Ella-Filippa Velander tog hem miniorernas guld.

Arrangörens hemsida

Program

Start- och resultatlistor

Livestream webb-TV

Källa: Svenska Ridsportförbundet

 

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,