Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Fälttävlan med säker teknik

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Fälttävlan med säker teknik

2015-05-16

Helgens fälttävlingar i Rolbserga i Skåne sker det med säker teknik som ska förhindra allvarliga olyckor

– Det är inte acceptabelt att ha en sport där så många dör, säger förbundskapten Staffan Lidbeck till Skånska Dagbladet.

Föregår med gott exempel

De fatala olyckorna inom fälttävlan har varit många runt om i världen. Alltför många ryttare har omkommit i rotationsfall, när deras hästar fallit på fasta hinder i terrängprovet.

– Självklart är det alltid en risk att under tävlingshets galoppera i högt tempo över fasta hinder. Olyckor kan hända, men det är inte rimligt att det ska kosta liv, särskilt inte som det finns teknik att undvika det, säger Staffan Lidbeck.

På lördagen arrangeras internationellt terrängprov på hans egen bana i Rolsberga med livräddande säkerhetsmekanik på hindren.

Är besviken

Slår hästen i hindret ulöses en säkerhetsspärr, så att hindrets översta del ramlar av.

Tekniken har funnits i flera år, men tycks ha haft svårt att få fäste på svenska ridbanor.

– I fjol föreslog jag för fälttävlanskommittén att det redan i år skulle bli ett krav men det är det ännu inte, säger Staffan Lidbeck.

Han är besviken på den ljumma attityd till den existerande lösningen han mött från internationella förbundet, FEI, och Svenska ridsportförbundet,.

– Jag hade hoppats att Sverige skulle vara i framkant eftersom vi är kända för att vara goda organisatörer, säger han.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,