Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Drabbade av nervsjukdom

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Drabbade av nervsjukdom

2016-04-08

Flera hästar i Dalarna har drabbats av nervsjukdomen polyneuropati uppger P4 Dalarna

Nervsjukdomen ger hästarna rörelsestörningar i form av överkotningar och muskelsvaghet som vanligaste symtomen. I övrigt är hästarnas beteende normalt och de har normal aptit.

Men vissa hästar kan bli så sjuka att de måste avlivas av djurskyddsskäl. I en svensk-norsk studie visas att man tvingades avliva 30 procent av de hästar som insjuknade.

Vid naturbruksgymnasiet i Rättvik har nu flera hästar drabbats av sjukdomen. Det är första gången sjukdomen konstaterats i Dalarna.

Orsaken är okänd

Vad sjukdomen beror på är ännu okänt. Forskning pågår och misstanken är att det finns ett samband mellan sjukdomsutbrott och inplastat foder.

– Klart är att den inte smittar. Vi är också med i en forskningsstudie för att få veta mer om den här sjukdomen, säger Katarina Lissollas, som är lärare på skolan till P4 Dalarna.

Ändrat utbildningen

Hur många av skolans hästar som drabbats vet man ännu inte eftersom inkubationstiden är lång.

Däremot påverkas både utbildningen och ekonomin. Skolan har bland annat fått lägga om delar av hästutbildningen att mer omfatta hästsjukvård med bland annat hästmassage på schemat.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,