Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Dispens vid internationella tävlingar

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

Dispens vid internationella tävlingar

2013-10-15

Jordbruksverket har beslutat att ge dispens för karenstider för internationella tävlingar i Sverige. Anledningen till dispensen är att Sveriges regler om karenstider är annorlunda uppbyggda än de internationella reglerna som lägger större vikt vid kontroll, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande idag. Svenska Ridsportförbundet har varit delaktiga i diskussionerna med Jordbruksverket.

- Vi har haft en mycket bra diskussion och ett konstruktivt samarbete med Jordbruksverket det senaste halvåret för att kunna hitta en lösning som gynnar samtliga parter utan att på något vis påverka djurskyddet, säger Wiveka Lundh, sportchef på Svenska Ridsportförbundet och fortsätter:
- Det är viktigt för oss att kunna fortsätta ha internationella tävlingar på hög nivå och mästerskap i Sverige. Dels för att vara en del av den internationella ridsporten, dels för utvecklingen av sporten här hemma. Internationella tävlingar i Sverige är ett skyltfönster för ridsporten som lockar publik och media. Det är viktigt för hela den infrastruktur som finns kring sporten att vi kan ha stora tävlingar i Sverige.

De tävlingar som berörs är Stockholm International Horse Show, Gothenburg Horse Show, Falsterbo Horse Show, Malmö City Horse Show samt de mästerskap som söks under de närmaste åren.

Pressmeddelande från Jordbruksverket 2013-10-14

Förbättrat djurskydd vid internationella hästtävlingar
 
Jordbruksverket har beslutat att ge dispens för karenstider för internationella tävlingar. Anledningen till dispensen är att Sveriges regler om karenstider är annorlunda uppbyggda än de internationella reglerna som lägger större vikt vid kontroll.

– Vi är glada att konstatera hur de internationella reglerna har utvecklats, och ser att de nu når en bra djurskyddsnivå, säger Märta North på Jordbruksverket.

Djurskyddet vid internationella hästtävlingar har successivt stärkts under åren, till stor del tack vare att svenska representanter har drivit på i frågan. Detta gäller inte minst regler om dopning och annan medicinering.

Det internationella ridsportförbundet (FEI) har nu ett omfattande regelverk för att säkra djurskyddet och arbetar aktivt med dessa frågor. På många sätt liknar det de svenska reglerna, men det finns skillnader i en del karenstider.
Kontrollprogram säkrar djurskyddet
FEI har ett kontrollprogram som stärker djurskyddet på tävlingen. Det är ett internationellt erkänt system där hästar som tillåts en viss typ av behandling eller substans står under mycket hög kontroll från veterinärer, ryttare, skötare, tränare och tävlingsarrangörer. Dessa hästar utsätts dessutom för extra veterinär kontroll och dopningstester.
Dispensen gör tävlingarna möjliga
Jordbruksverket har nu fattat beslut om att ge dispens för att tillämpa de internationella reglerna vid några stora internationella tävlingar i Sverige. Motsvarande tillämpas också i de andra nordiska länderna.
– Vi är glada att vi har hittat en klok lösning där vi möjliggör att Sverige även i fortsättningen kan stå som värd för stora mästerskap, samtidigt som vi säkrar hästens välfärd, säger Märta North. På detta sätt tror vi också att vi lägger grunden för att fortsätta driva utvecklingen framåt i dessa frågor.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,