Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
De får hästfesten att blomma

Ryttargalan

2019-10-24
» Läs mer

Dressyrens världscuppremiär

2019-10-17
» Läs mer

Sverige vidare till söndagens final!

2019-10-04
» Läs mer

De får hästfesten att blomma

2014-02-26

Sedan starten 1977 har Gothenburg Horse Show varit känt för sina enorma blomsterarrangemang på tävlingsbanan. I år har prestigeuppdraget att arrangera växterna gått till Svensk Växtmiljö.

- Tre florister, två trädgårdstjejer, fyra sistaårselever från floristutbildningen på Almåsgymnasiet, och jag själv som projektledare kommer att se till att hålla traditionen med ett blommande Scandinavium vid liv, säger Charlotte Wennerlund från Svensk Växtmiljö.

Det är bråda tider på kontoret i Borås just nu. Hinder studeras, färgsättningar på blommor diskuteras, blomsterlådor inspekteras och TV-klipp från tidigare års Gothenburg Horse Show detaljstuderas. Samtidigt arbetas skisser fram inför årets show och telefonen går varm till leverantörerna i Holland. Ingenting lämnas åt slumpen. Publiken ska känna igen sig, men samtidigt bli överraskade av nya grepp för blomsterarrangemangen.

- Vi har riktlinjer att hålla oss till för att skapa harmoni bland sponsorhindren, men också en hel del spelutrymme. Våra florister är unga och vill gärna sätta en egen prägel på uppsättningarna, säger Charlotte Wennerlund.

Uppdraget skiljer sig mycket från företagets vardag, som bland annat innebär att serva Göteborgs stads alla kontor med gröna växter.

- Den största utmaningen är att göra riktigt stora, pampiga uppsättningar som håller att transporteras in och ut på banan flera gånger. Blommorna ska vara lika fina första gången de kommer in på banan, som sista gången, säger Charlotte Wennerlund.

Det kräver en hel del planering och arbete, både med förankring av växterna, men också att pricka in exakt när de 30 000 blommorna är som vackrast i blom.
Hela staben av florister inkvarteras tillsammans med alla växterna i ett specialbyggt rum under Scandinavium. Klimatet är viktigt för att växterna ska hålla sig så länge som möjligt, samtidigt som det ska vara enkelt att komma till med släp och fyrhjuling för att frakta växterna in och ut från banan.

- Blommorna är ett av Gothenburg Horse Shows signum. Numera har de flesta av världens största tävlingar blomsterdekorationer på banan, men ingen är i närheten av Göteborg. Det är vi väldigt stolta över, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Arne Pettersson, Hisingskärra och Clarebergs Ridklubb, som startade blomstertraditionen

Traditionen med blomsterdekorationer startades av Arne Pettersson, Hisingskärra och Clarebergs Ridklubb, och förvaltades i drygt 25 år av holländske Abel Verheijens innan Liseberg tog över det prestigefyllda uppdraget. Nu är det alltså dags för arvsskifte bland blommorna igen, i och med att Svensk Växtmiljö tar över ansvaret för de ca 30 000 blommorna, och 2 200 olika plantorna i Scandinavium.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,