Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
14 svenska hoppryttare till GHS

Gratis ekonomitjänst

2019-03-08
» Läs mer

VM-hjältarna på banan igen

2019-03-04
» Läs mer

Ny GP-seger för Peder

2019-02-25
» Läs mer

14 svenska hoppryttare till GHS

2014-02-19

Efter helgens SM-tävlingar i Borås har förbundskapten Sylve Söderstrand tagit ut de 14 svenska hoppryttare som får rida de internationella hoppklasserna under Gothenburg Horse Show.

Listan innehåller både etablerade ryttare och morgondagens stjärnor.

- Det är en del nya namn. Det är kul med en föryngring i startfältet och jag ser verkligen fram emot Göteborg, säger Sylve Söderstrand.

De sex ryttarna i landslagets spetsgrupp, minus skadade Rolf-Göran Bengtsson, är alla startklara för Gothenburg Horse Show. Här finns nyblivne SM-medaljören Emma Emanuelsson (Stenkullen), Borås GP-segrare Douglas Lindelöw (Hörby), bröderna Jens och Peder Fredricson (Strömsholm och Vitaby) samt inte minst Malin Baryard Johnsson (Norrköping) och Henrik von Eckermann (Hörstel, Tyskland).

Men i Söderstrands trupp finns också Johan Lundh (Floby), Linda Heed (Västerljung), Niklas Jonsson (Örebro), Helena Persson (Västerhaninge), Niklas Arvidsson (Klippan), Robin Ingvarsson (Varberg), Nicole Persson (Borken,Tyskland) och Jenny Johansson (Elmshorn, Tyskland).
- Jenny är en ryttare som har gjort många fina resultat lite i skymundan nere i Tyskland. Nu kom hon hem och var femma i GP och sexa i SM i Borås.
- Hon har en jättefin häst och rider väldigt bra, säger Sylve Söderstrand.

Jenny Johansson har faktiskt ridit i Scandinavium en gång tidigare. 2011 var hon med i Young Rider Krafft Cup och placerade sig på tionde plats i finalen.
- Det var fantastiskt kul att få rida i Scandinavium. Jag hade ju bara varit där och tittat innan och alltid haft en dröm att få rida där. Det gav verkligen mersmak, berättar Jenny Johansson, som är glad att få komma tillbaka som senior.
- Det ska bli jättekul. Bara att få komma hem och tävla i Sverige är ett plus. Jag bröt tummen i slutet av året och har bara ridit tre tävlingar sedan dess så nu är motivationen på topp hos både mig och min häst.

26-åriga Nicole Persson är en annan lovande, ung ryttare som nu får förtroendet i Scandinaviums internationella klasser. Nicole blev utsedd till Morgondagens Stjärna i hoppning på Ryttargalan 2013. Hon har arbetat som beridare hos de tyska toppryttarna Marcus och Johannes Ehning i fem år. Under förra året tog hon placeringar i flera internationella Grand Prix och vann i oktober GP-klassen i Odense.
- Bakom spetstruppen är Nicole faktiskt den som ligger högst upp på världsrankingen, säger Sylve Söderstrand, och fortsätter:
- De här ryttarna är i första hand med för att lära. Jag förväntar mig inga stordåd. Å andra sidan vet jag att de inte bara kommer för att delta. De kommer absolut att vara med och rida om det.

Till söndagens världscuphoppning, Longines FEI World Cup, har Sverige sex platser. Dessa platser har Sylve Söderstrand vikt för spetsgruppen. Men ytterligare svenska ryttare har chansen att kvala dit.
- Eventuellt kan någon mer ryttare kvala till världscupklassen via fredagskvällens 150-klass, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.

Förutom världscupen och Youngster Tour finns hela nio internationella hoppklasser på programmet. Gothenburg Trophy på lördagskvällen blir den absoluta höjdpunkten för de ryttare som inte kvalar till världscupen. I klassen, en 155-hoppning Grand Prix, rider ryttarna om totalt 650 000 svenska kronor.

Aktuell ställning i Longines FEI World Cup Jumping, västeuropeiska ligan:
1) Scott Brash, Storbritannien, 69 poäng
2) Marcus Ehning, Tyskland, 64
3) Patrice Delaveau, Frankrike, 61
4) Pius Schwizer, Schweiz, 54
5) Steve Guerdat, Schweiz, 51
6) Edwina Tops-Alexander, Australien, 50
7) Kevin Staut, Frankrike, 48
8) Roger Yves Bost, Frankrike, 45
9) Maikel van der Vleuten, Holland, 40
10) Billy Twomey, Irland, 40
11) Joe Clee, Storbritannien, 39
12) Lars Nieberg, Tyskland, 39
13) Luciana Diniz, Portugal, 38
14) Tim Gredley, Storbritannien, 36
15) Lucy Davis, USA 36
16) Christian Ahlmann, Tyskland, 35
17) Francois Jr Mathy, Belgien, 34
18) Michael Whitaker, Storbritannien, 32
Sv plac:
33) Jens Fredricson, Sverige, 17
37) Malin Baryard Johnsson, Sverige, 15
46) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, 10
54) Angelica Augustsson, Sverige, 7

Gothenburg Horse Show 26 februari - 2 mars 2014

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,