Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter
Inspireras inför EM i ridsport

Inspireras inför EM i ridsport

2017-08-15
» Läs mer

Peder tvåa i Grand Prix i Münster

2017-08-14
» Läs mer

EM i fälttävlan

2017-08-11
» Läs mer

Inspireras inför EM i ridsport

2017-08-15

Lyssna till spännande forskningsprojekt, få lästips och bli inspirerad till veckan som följer

Helgen före EM i ridsport sätter igång laddar Stadsbiblioteket Göteborg upp och låter dig komma i rätt stämning med två föreläsningar om hästsport, teknik och fysik med docent Maria Sundin och en skrivarverkstad på temat hästberättelser med författaren Malin Eriksson.

 

Maria Sundin blev redan som nioåring en inbiten hästmänniska när hon började i ridskola och hängde i stallet. Hon har även tävlat i dressyr men är numera hobbyryttare med egen häst. Dessutom är hon docent i teoretisk fysik och lektor på Göteborgs universitet och medverkar ofta i vetenskapliga program i radio och tv.

Forskning och hästsport i kombination

När Chalmers 2012 satsade på teknologiutveckling inom olika sportområden passade Maria Sundin på att kombinera sina två stora intressen och började forska om teknik som berör områden som hovar, rörelsemönster, smarta textilier och 3D-scanning av hästar. Under sin föreläsning på Stadsbiblioteket kommer hon att presentera flera av de spännande projekt som startats upp, ofta i samarbete med folk från hästnäringen som veterinärer, hovslagare, uppfödare, domare och tävlingsryttare.

- Det projekt som har kommit längst handlar om att kunna studera hovar genom att undersöka hur de leder värme. Projektet inriktar sig just nu på att kunna detektera sjukdomen fång tidigt, men det finns fler användningsområden, säger Maria Sundin.

Miljösmart hopphinder

När designtävlingen Miljösmart hinder utlystes 2016 samlade Maria Sundin ett gäng rid- och hästintresserade forskare från naturvetenskapliga fakulteten och HDK som tillsammans jobbade fram det hinder som sedan vann tävlingen: "Ecoestrian". Hindret, som bland annat var gjort av återvunna tidningar, blev väldigt uppmärksammat och fanns sedan med på Göteborg Horse Show 2017.

- Roligt nog blir det ett helt nytt "Ecoestrian" på EM nu i nästa vecka, med helt ny design, och dessutom startar vi upp forskning inom miljösmarta kompositmaterial i anslutning till detta vid Göteborgs universitet och Chalmers, säger Maria Sundin.

Klass och genus i stallet

Även författaren Malin Eriksson har fått möjlighet att kombinera två av sina stora intressen i livet; skrivande och hästar. Som åttaåring började hon hänga i stallet och hästarna blev hela hennes liv under drygt tio år. Malin Eriksson red först ponny innan hon övergick till hoppning för att sedan tävla i dressyr. På universitetet studerade hon litteraturvetenskap, genusvetenskap och hon är utbildad gymnasielärare och skrivarpedagog.

- Det var när jag läste genusvetenskap som jag började fundera kring vad jag upplevt under mina år i stallet. Jag fick ta en paus i studerandet för att fundera. Och det var då jag började skriva. Stallet är intressant både ur klass- och genusperspektiv, säger Malin Eriksson.

Hon har ett tiotal böcker bakom sig och de flesta är hästböcker för unga. När hon håller i skrivarverkstaden på Stadsbiblioteket på söndag får alla som är över 8 år komma och skriva sin egen hästberättelse. Malin Eriksson kommer att prata just om hur det är att skriva hästböcker och serier. Och så blir det gott om lästips.

Hästsport, teknik och fysik med Maria Sundin: lördag 19 augusti kl 14, Trappscenen

Ecoestrian - det miljösmarta hindret med Maria Sundin: lördag 19 augusti kl 15, Trappscenen

Läs och skriv om hästar (från 8 år) med Malin Eriksson, söndag 20 augusti kl 15, Tellus

Fri entré

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,