Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Working Equitation

« Tillbaka till Grenar

För att börja rida working equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd. Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter. Det här innebär att WE verkligen är en gren för alla!

Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning. WE uppmuntrar till både god ridning och lyhörda samt uppmärksamma hästar, samtidigt som den är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade.

Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precisionen, men ändå lite fart och fläkt. WE innehåller allt, den kompletta ridsportgrenen!

”Försöken att historiskt härleda motiven för vissa discipliner inom hästsporten kan ibland verka långsökta men inom teknikmomentet för WE blir de mer näraliggande och uppenbara. Det gäller att få en häst att känna sig trygg med att gå över en bro, rygga i en trång passage, gå nära en grind och så vidare. I dressyrmomentet får ryttaren visa att hästen går i lämplig form, tempo och balans.”
(Citat av Ulf Wilken Rikskonsulent, Svenska Ridsportsförbundet)

Tre moment

I Working Equitation har du dressyrtest, en bana att rida på poäng och en bana att rida på tid. Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus.

De tre olika momenten som ingår är:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest 
3. Speed
 
Dressyrtestet rids på en 20x40 dressyrbana. I lätt och medelsvår klass rider man efter ett fast dressyrprogram. I svår klass rider man en kür. I lätt och medelsvår klass ingår trav. Men i svår klass endast galopp. Hästen ska gå på tygeln och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. 

Den andra momentet i working equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage.

Vilka hinder som ingår framgår av WEs eget TR som finns under rubrik Tävlingsreglementen här på hemsidan. Poäng sätts för ryttarens förmåga att kontrollera hästens vägar och gångarter samt samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare.

Sista momentet är speed – ett farttest. Här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha en smidig och lydig häst.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,