Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Westernsadel

« Tillbaka till Utrustning

Westernsadel

Westernsadeln utvecklades i Mexiko från 1500-talet och framåt av boskapsskötare, vaqueros, som behövde ett användbart redskap för att hantera boskap. De utvecklade sadlar som inte bara skulle vara bekväma för ryttaren utan även för hästen. Under sadeln använde man ofta tjocka filtar som ytterligare avlastning för hästen. Moderna westernsadlar är oftast utsmyckade och dekorerade med utskurna och punsade mönster. Detta gjorde man även förr i tiden, som ett bevis på att man var den bästa sadelmakaren i området och även för att ryttaren kunde visa sin rikedom.

Westernsadeln är av typen bladsadel med en trästomme inklädd med råhud och avlastar tyngd från hästens rygg. Sadeln har även stadiga trästigbyglar. Fram på westernsadeln finns ett horn där man håller fast lasson för att kunna bromsa repet när man fångat en ko eller en vild mustang. Idag finns olika sorters westernsadlar utformade för olika behov, t.ex. rancharbete och för olika grenar inom westernridningen.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,