Träningstips ridövningar

Bågar med volter

Träningstips ridövningar. Här en övningen som är väldigt bra för att lösgöra en lite stel och ovillig häst. Tänk på att hästen måste vara rejält uppvärmd innan du börjar och att inte hålla på för länge. Det är ansträngande för hästen att gå på små volter.

Övningen kan ridas i alla gångarter, fungerar bäst i trav och galopp. Unga hästar kan ha svårt att gå på 10-metersvolter i galopp. Håll dig till trav om hästen inte är stark nog.

Börja med att rida tre bågar som går från spåret in till medellinjen. Ställ över mjukt när du byter varv, bågarna får inte bli hackiga. Hästen ska bjuda framåt utan att gå i ett överilat tempo. Första bågen påbörjas redan i mitten på kortsidan, du ska alltså inte rida ut i hörnen.

När du kan rida övningen på ett mjukt och taktfast sätt, och hästen gör omställningarna utan att spänna sig kan du börja lägga in volter i en eller flera av bågarna. Innerskänkeln ska hjälpa hästen att ta stöd på yttertygeln i volterna. I princip ska du när som helst kunna lätta på innertygeln.

Var noggrann med att hästen spårar och inte sladdar ut med rumpan. Om hästen tappar takt och tempo kan det bero på att den inte är stark nog, och att du därför måste lägga större bågar och volter.

Framdelsvändning med motställd häst

Framdelsvändning är en rörelse som plockats bort från dressyr-programmen och som mer och mer sällan används i ridundervisningen.

Det beror delvis på att rörelsen kan verkar ”bromsande” på hästen. Men genom att ställa hästen åt ”fel” håll, det vill säga åt samma håll som du flyttar hästen åt, kan rörelsen hjälpa dig att lossa din häst och ge dig ett bättre stöd på yttertygeln.

Tänk på att göra framdelsvändningen lite vidare än vanligt. För att hästen inte ska tappa bjudningen bör frambenen tillåtas att gå runt på en liten volt. Vändningen behöver alltså inte vara helt centrerad. Kontrollera att hjälperna fungerar som de ska genom att klappa hästen på halsen med innerhanden då och då. Ställningen och stödet på yttertygeln ska finnas kvar. 

Hästen får inte kasta sig runt utan ska trampa på med ett steg i taget. Efteråt är det bra att rida fram i en frisk trav. Hästen får inte i något skede tänka bakåt.

Förvänd galopp på båge

Det här är en galoppövning som även kan få lata hästar att tända till. Dessutom går det att anpassa svårighetgraden i övningen genom att placera konerna olika långt från medellinjen och från varandra.

Placera ut två koner som på skissen. Vänd upp i galopp som om du skulle rida halvt igenom. Runda första konen utan att byta galopp, så att det blir förvänd galopp i bågen. Rid sedan en volt runt kon nummer två i rättvänd galopp. Därefter rider du rakt fram mot kortsidan och galopperar ut i samma varv som du började i. 

Ju närmare spåret konerna står, desto svårare är övningen. Då måste nämligen hästen göra en större sväng i förvänd galopp. När hästen gör övningen mjukt, utan motstånd och utan att rusa, kan du flytta konerna och byta varv.

Träningstips ridövningar göra halt mellan hinder

Ställ upp två hinder på ena långsidan. Använd dig av ett kryss som inhoppningshinder och ett enkelt rättuppstående hinder på låg höjd som andrahinder. Lägg en markbom framför båda hindren. 

Mellanrummet mellan hindren ska vara ungefär 20 meter. I ett fyrtimetersridhus ska de stå mitt emellan mittenbokstaven och respektive hörnbokstäver.

Ställ upp två koner mitt emellan hindren.

Rid på krysset i trav. Var noga med att komma mitt på hindret. När hästen landar i galopp så ska du snabbt ta tillbaka den så att du får en anridning i trav även på nästa hinder. Ha som mål att ha hästen i trav senast mellan konerna.

Rätt många hästar är svåra att ta ner i trav eftersom de bjuder mot nästa hinder och i stället kanske kortar galoppen. Tänk då att du ska göra halt mellan konerna så brukar det gå lättare.

Rid på nästa hinder i trav. Försök bibehålla en bra takt och tempo. Efter språnget ska du vara noggrann med att rida rakt fram och inte låta hästen svänga för tidigt. Håll gärna galoppen några steg innan du saktar av.

Övningen syftar till att få hästen lydig och uppmärksam för ryttarens förhållningar, även mellan hinder.

Linlöpning och tömkörning

Linlöpning och tömkörning är ett komplement till ridning. Men för att det ska vara uppbyggande för hästen och utföras på ett korrekt sätt, utan skaderisker, måste du ha kunskap om hur du ska longera. 

Du bör longera inomhus eller på en inhägnad bana med halkfritt underlag.  Helst ska det bara vara du och hästen som vistats i ridhuset/på utebanan vid longering. Det är både störande och större säkerhetsrisk om fler ryttare longerar eller rider samtidigt. Du longerar hästen i träns, inte i grimma och hästen bör alltid vara lätt inspänd. 

Longerlinan ska vara av ett mjukt naturmaterial och inte av nylon. Du bör ha handskar, kraftiga skor och hjälm på dig när du longerar. Hästen, du och piskan bildar en triangel om du longerar rätt. Du ska aldrig lägga piskan på marken utan håll den i handen. Du ska ha full uppsikt över hästen när du longerar den. Har du aldrig longerat en häst, be om hjälp av en kunnig person de första gångerna så att både du och hästen lär er det rätta sättet att longera.

Tömkörning
Många av de tips du fick i longeringstycket gäller även vid tömkörning. Vet du inte hur du ska göra, be en kunnig person om hjälp. Viktigt att tänka på vid tömkörning är att du har ett tillfredsställande säkerhetsavstånd från hästens bakdel. Tänk på att kraften i ditt tömtag när du står på marken blir mycket större än din inverkan med tygel när du sitter till häst.


Träningstips ridövningar

Nyttiga övningar för ryggen

En åkomma som är ganska vanlig bland äldre ridhästar är så kallade ”kissing spines”. Det innebär att tornutskotten på bröstkotorna i hästens ryggrad ”tryckts ihop” och ligger och pressar mot varandra. Men det finns övningar som motverkar ”kissing spines” och som är en bra hjälp i rehabiliteringen om hästen drabbats.

Varför hästar får ”kissing spines” finns det olika teorier om, ärftlighet finns säkert med i bilden, liksom felaktig belastning av ryggen under ridning.
Det är inte heller alla hästar som lider av åkomman, trots att röntgenplåtar visar att de har den. Ett bra sätt att förebygga att hästen i framtiden drabbas av ”kissing spines” är att träna upp ryggen och att alltid rida hästen i rätt form. Några bra övningar för ryggträning är:

Ryggningar Nu pratar vi inte om att rygga tio steg på raken. I stället handlar det om att rygga ett steg, med hästen på tygeln, och sedan rida fram direkt. I momentet när hästen tar det första klivet framåt engageras ryggmusklerna. Hela tiden gäller det förstås att ha hästen med eftergift på tygeln. Är den över handen gör övningen mer skada än nytta.

Klättra Klätterträning är jättebra för hästens rygg. Men det finns ett krux. Det är bra att klättra uppför, men inte lika bra att klättra nerför. Har du en frisk häst, som du bara vill träna ryggen på i förebyggande syfte är det inga större problem. Då kan du stärka bakdelsmusklerna i nerförsbacken i stället, genom att göra halt med jämna mellanrum på nedvägen.
När du klättrar, gör det i skritt. Hästen ska sänka huvudet och ta i ordentligt. 

Arbete i låg form Att arbeta hästen i en låg form, men med bakdelen väl inunder sig är utmärkt stretching och stärkning av ryggmusklerna. Tack vare ryggkotornas lutning – där bröstkotorna lutar framåt och ländkotorna lutar bakåt – välvs ryggmusklerna ordentligt om hästen sätter under sig med bakbenen och går i en låg form med nacke och hals.

Gymnastikhoppning Gärna med hästen lös, utan ryttare. Att hoppa en studsserie om 3-4 hinder är mumma för hästens rygg. Den är tvungen att välva sig och få upp ryggen i varje språng.

Tömkörning Är man en erfaren tömkörare är arbete utan ryttare en bra omväxling för hästar med dålig rygg. Men kan man inte få hästen att jobba i rätt form och lugnt och avslappnat ska man inte ge sig på att tömköra. Då skapas mer spänning i ryggen än vad man blir av med.

Plocka isär hjälperna för att kontrollera att hästen lyssnar

Det här är en grupp övningar som man kan göra nästan hur ofta som helst och som är en kontroll av att hästen svarar för och förstår samtliga dina hjälper. Övningarna kan användas tillsammans eller var och en för sig.

Börja med att träna förhållande och framåtdrivande hjälper i skritt. Det gör du genom att göra halt varje gång du passerar bokstäverna A, E, C eller B. Kontrollera här att hästen svarar för en lätt hjälp – både framåt och tillbaka. 

Lyssnar den inte får du korrigera med att ta i lite extra för att senare återgå till de finare hjälperna. Glöm inte att ge efter när hästen har stannat, det är ditt sätt att visa hästen att den gjort rätt. Eftergiften får inte leda till att hästen börjar gå igen, då får du stanna den.

Gå sedan över till att rida i arbetstrav på volterna. På den öppna delen gör du en övergång till skritt och sedan tillbaka till trav. På den slutna delen lägger du en tiometersvolt med relativt rak häst. Volten går ut på att du ska kunna vända runt hästen på volten och på så sätt träna de vändande hjälperna.

För att träna de sidförande hjälperna kan du gå in två meter innanför voltspåret. Framdelen ska fortsätta på spåret medan du då och då flyttar ut bakdelen på ett sätt som gör att hästen går kraftigt åt sidan. 

Svarar hästen inte på den sidförande hjälpen får du ta i lite extra med skänkeln eller lägga till spöet. Övningen kan utföras i både i skritt och trav.

Du kan träna känsligheten för de framåtdrivande och förhållande hjälperna i galopp genom att länga galoppen sex steg, samla ihop den i sex steg, länga sex steg, korta sex steg osv.
Börja på böjt spår, det är lite enklare, men gå sedan gärna över till att träna runt fyrkantsspåret.

Sidvärtsrörelser i kvadrat

Det här är en övning för dig som vill göra hästen lösgjord samtidigt som du vill kunna kontrollera om eftergiften är korrekt. Övningen är även något samlande.

Rid i trav på en ca 18 gånger 18 meter stor fykant innanför spåret. I hörnen på fyrkanten vänder du så tvärt det går med hänsyn till hästens utbildningsståndpunkt. Försök att få vändningarna så ”bakdelsvändningslika” som möjligt utan att tappa takt och tempo. 

Ju tvärare du vänder desto mer samling kommer du att kräva av hästen. Är hästen eftergiven kommer den att vända inåt med framdelen då du tar i yttertygeln. Framåtbjudningen får absolut inte gå förlorad i vändningarna.

När det känns balanserat och mjukt och hästen vänder ärligt för dina ytterhjälper kan du börja med sidvärtsarbetet.

På de öppna delarna av fyrkanten rider du med bakdelen utanför spåret. På de slutna delarna rider du med bakdelen innanför spåret. Var noggrann med att rakrikta innan du når hörnen, hästen får inte sladda med bakdelen i vändningarna!

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Träningstips ridövningar

Träningstips ridövningar

Träningstips ridövningar

Träningstips ridövningar

Träningstips ridövningar

Comments

  • Ashkan
    februari 1, 2020 at 17:05

    Hi

    I was riding professionally in my own country and i want to start a ride in Sweden, I need a set and a good horse.
    How much does it cost to rent a horse for one day a week?

    With respect

Add a comment