Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Tinker

« Tillbaka till Hästraser S till Ö

Tinker 

Det finns uppskattningsvis ca 1000 Tinkerhästar i Sverige, de flesta har importerats från Irland eller Storbritanien. Nu börjar det även förekomma svenskfödda Tinkerhästar och det finns flera avelsvärderade hingstar i landet.

Tinkerhästen är på många vis en god allroundhäst och köps ofta som familjehäst. Det man dock ska tänka på är att det är en väldigt stark hästras både fysisk och psykiskt, så man bör tänka sig för om man är ovan eller har ett handikapp. Då bör man välja en lite äldre, välutbildad Tinkerhäst. Läs mer!

 

Historia

Tinkerhästen är en hästras från Irland som härstammar från de hästar som användes av irländska Romer och Resandefolket och främst känd för sitt utseende, en kraftig ridhäst med en fläckig färg, och även sitt lugna temperament. De har funnits länge på Irland och i Storbritannien där de användes för att dra vagnarna åt de resande irländska/brittiska romerna, så kallade Travellers eller Resandefolket. I andra länder är tinkern även känd som Irish CobColoured CobGypsy Horse eller Romany Horse.

Det var bönderna i England som köpte dessa hästar som då var enfärgade av de resande. Om det föddes skäckar så behöll bönderna väldigt sällan dessa hästar utan de såldes eller gavs tillbaka till de resande. Därför är det stor avel av dessa hästar i Storbritanien och på Irland. Dock var många av de irländska zigenarna analfabeter under tinkerhästens uppkomst, därför fanns inga riktiga stamböcker förrän långt in på 1900-talet.

I Sverige utfädas pass för tinker av Svenska tinkerhästsällskapet som är en av Svenska Jordbruksverket och EU godkänd avelsorganisation. Många går även att dubbelregistrera som Irish Cob, och Svenska Hästavelsförbundet (SH) är passutfärdande avelsorganisation för Irish Cob i Sverige.

Läs mer

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,