Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Stalltips

« Tillbaka till Stallmiljön

Oavsett om du har din häst uppstallad i ett litet eller stort stall, finns det riktlinjer att följa för att det ska vara en bra och säker miljö för både dig och hästen.

Bränder kan förebyggas genom:

  • Att kaffebryggare och andra elapparater är avstängda när alla går hem. Använd aldrig en vanlig nätansluten radio i stallet. Här får endast radioapparater som är gjorda för att klara damm och fukt användas. Ur säkerhetssynpunkt fungerar dock en vanlig batteridriven radio i stall.
  • Att hålla damm och spindelväv borta från kontakter och lampor.

  • Att sopa upp och hålla god ordning i foderrum och liknande. Det minskar antalet möss och råttor som äter på elledningar vilket orsakar elfel, vilket är en vanlig orsak till stallbränder.

  • Att hästarna inte kommer åt elledningar och lampor.

  • Att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda.

  • Att element eller andra värmekällor aldrig blir övertäckta av kläder, täcken och liknande.

  • Att utrymningsvägarna hålls fria och att inga dörrar är blockerade.
  • Att brandredskapen finns på plats och inte är blockerade. Det är ett krav att kontinuerligt kontrollera brandsläckaren. I mindre stall räcker det med en översyn två gånger per år. Kontrollera då att slangen är hel, att släckaren är ren och att trycket på manometern är som det ska. Om det är en pulversläckare ska den vändas upp och ner ett par gånger för att inte pulvret ska packas i botten.

 

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,