Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Sporrar

« Tillbaka till Ridkläder

Sporrar

Sporrar får du absolut inte använda förrän du är en duktig ryttare och har full kontroll över dina skänklar.

En sporre är ett litet instrument i metall som vid ridning sätts på ryttarens klack och vars ände används för att förstärka hjälperna och därmed påverka hästens beteende.

Sporren användes under forntiden, i början bestående av endast en spetsig ståludd fäst på hälen. Klingan tillkom under medeltiden och har senare, i synnerhet i Amerika, fått en storlek av upp till 10 centimeter. I slutet av medeltiden fick den gyllene riddarsporren en symbolisk betydelse. Den utdelades under särskilda högtidligheter vid riddarslag och fick ofta följa riddaren ned i graven. Riddarsporren förekommer på flera sköldmärken.

Det finns internationella och nationella bestämmelser för hur långa sporrar får vara och hur dess ändar får se ut. Flera historiska typer av sporrar används numera (2007) inte av djurskyddsskäl eftersom de anses plågsamma för hästen. Numera används så gott som uteslutande sporrar som spänns fast på stöveln.

Vid lindrig beröring har sporren en upplivande effekt på hästen och förstärker skänkelns inverkan. Om sporren används för mycket, eller inte om ryttaren inte upphör att använda den då hästen lyder de direktiv som ges, kan den ha mosatt effekt och istället göra hästen nervös och öka dess motstånd.

Man skiljer på olika slags sporrar.

  1. Klack- eller skruvsporre, som skruvas fast i stövelns klack
  2. Spännsporre, som spänns fast i stöveln med remmar
  3. Danssporre, som saknar hals.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,