Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Sidvärtsrörelser

« Tillbaka till Rörelser inom dressyrridning

Ryttaren får hästen att röra sig snett framåt i sidled, ställd från rörelseriktningen. Frampartiet är något före bakpartiet.

Öppna 

Öppna är en rörelse där hästens bakdel är rakriktad i rörelseriktningen och kroppen är böjd runt ryttarens innerskänkel, hästens hals är ställd i samma riktning som kroppen. I en korrekt utförd öppna så går hästen på tre spår, ytter bakben på ett, inner bakben och yttre framben på samma spår och innre framben på ett spår. I öppnan så utför bara frambenen en sidvärtsrörelse, medan bakbenen går på ett rakt spår.

Sluta 

Sluta är en rörelse där hästens framdel är rakriktad i rörelseriktningen och kroppen är böjd runt ryttarens innerskänkel, hästens hals är ställd i samma riktning som kroppen. Man kan även beskriva det ungefär som så, att efter att man har placerat hästen i position,framdelen går på spåret och bakbenen innanför, så lyfter man hästens inre bog med något höjd innerhand och balanserar hästen mellan denna och en något bakåtförd ytterskänkel.

Man kan även utföra en förvänd sluta och då är bakbenen på spåret och frambenen innanför. I båda fallen så är hästens huvud vänt i rörelseriktningen så att hästen med båda ögonen ser mot rörelseriktningen. Samma här att efter att man placerat hästen i position så lyfter man inre bog och aktiverar yttre skänkeln.

Det finns även något som heter sluta på diagonalen. Då rider man i zig zag om man gör flera på rad med hästen lika rak i kroppen som under en skänkelvikning, men hästen är ställd i rörelseriktningen när man gör även förvänd sluta. Under skänkelvikning är hästen ställd från rörelseriktningen. Och samma även här att efter att man placerat hästen i position så lyfter man inner bog och aktiverar bakbenen med en bakåtförd ytter skänkel.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,