Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Säkerhetsväst - så väljer du rätt

« Tillbaka till Ridskolan

Ridning är en av Sveriges absolut största ungdomsidrotter. Tyvärr tillhör ridsporten även en av de mest skadedrabbade sporterna. Enligt statistik från konsumentverket så söker årligen omkring 13 000 personer akutvård efter skador i samband med ridning eller hästhantering. Den allra vanligaste olyckan inträffar när en ryttare faller av hästen. Svenska Ridsportsförbundet införde därför en obligitorisk regel 2008 i syfte att minska risken för skador. Detta innebär att det är ett krav att bära säkerhetsväst på hopptävlingar för alla ryttare upp till 19 år. Något som sedan tidigare varit obligatoriskt inom fälttävlan.

Köpa säkerhetsväst

En godkänd och bra säkerhetsväst är en god investering, speciellt när du rider ut eller tränar hoppning. Ridvästen skyddar dina inre organ och dina revben om du skulle råka ramla av. Det finns många olika sorters västar så prova noga, den måste kunna justeras för att passa bäraren och den måste sitta bra! Bäst är det att prova västen sittandes i en sadel tex. på en sadelbock i butiken. Tänk på att det tar ett tag för västen att forma sig efter din kropp, något som kan ta en liten stund då din kroppsvärme efter en stund även gör den mer följsam.

En korrekt sittande säkerhetsväst skall täcka följande

Ridsäkerhetsvästen ska användas för att skydda rygg och bröstkorg om ryttaren kastas av hästen eller ramlar av. Den lindrar effekten av ett fall genom att fördela trycket och minskar skadeeffekten om ryttaren blir sparkad, klämd eller trampad av hästen. Västen skall därför täcka följande:

- Framsidan skall täcka bröst och nyckelben, framstycket ska nå 2-3cm nedanför nedersta revbenet.
- Baksidan på en ridväst ska täcka ryggraden upp till sjunde nackkotan och sluta några cm ovanför svanskotan.

Västen får alltså inte vara för lång då kommer den slå i sadelns bakvalv vilket leder till att västen trycks upp för långt i nacken och ridningen kommer bli obekväm och osäker. Du kan med andra ord inte köpa en väst att växa i då den alltid måste sitta perfekt för att ge bästa möjliga skydd. Se alltid till att bära västen närmast kroppen dvs. under jacka eller tjock tröja och se även till att justera den så den sitter så bra som möjligt.

Vilka mått behövs för att köpa rätt storlek

- Bröstmått (mäts runt bröstkorgen strax under armhålan)
- Midjemått
- Midja till midja (mäts från naveln sedan över axeln och ner till motsvarande punkt på ryggen dvs. mitt emot naveln)

Använd alltid en godkänd väst

Sedan 1 januari 2009 gäller nya regler angående användandet av säkerhetsvästar i hoppning och fälttävlans terrängprov.

  • Säkerhetsväst av godkänd typ ska bäras vid all ridning på tävlingsområdet, av alla ryttare fram till och med det år ryttaren fyller 18 år. 
  • Västen måste, för att användas på tävling från och med 2009, vara Level BETA 3, CE-märkt och ha beteckningen EN 13158. 
  • Överdomare på tävling har rätt att kontrollera att en ryttare använder en godkänd väst.
  • I fälttävlans terrängprov måste alla ryttare ha godkänd väst.

 

SvRF uppmanar alla överdomare i hoppning att utföra stickprov, förslagsvis vid ingången till framhoppningen/framridning, för att komma tillrätta med det utbredda användandet av icke godkända västar. Arrangerande klubb får gärna ange i proppen att stickprov kommer att utföras, så att ordet sprids. Läs mer om säkerhetsvästar och övrig skyddsutrustning vid ridning i Konsumentverkets broschyr .

Källa: Konsumentverket

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,