Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Sachsiskt-Thürinskt varmblod

« Tillbaka till Hästraser S till Ö

Det Sachsiskt-Thürinska varmblodet är en ras från Tyskland som främst avlas i Sachsen och Thüringen. Rasen är en ganska kraftig varmblodshäst och användes förr som arbetshäst eller körhästmen har idag blivit vanligare som ridhäst. Idag avlas många olika sorters varmblod i just Sachsen och Thuringen, bland annat även Sachsen-Anhaltiner, Sachsiskt varmblod och Thurinskt varmblod som alla ingår under Sachsiskt-Thürinskt varmblod.

Det tunga varmblodet har sin grund i flera olika sorters varmblod som avlades i Sachsen och Thüringen, bland annat hästar med härstamning i den tyska Oldenburgaren och den holländska Frieserhästen. I samma område avlades även det Sachsisk-Thürinska kallblodet och många gånger korsades dessa vilket till slut gav det Sachsiskt-Thürinska varmblodet en kraftigare exteriör. Det nya varmblodet var eftersökt som kavallerihäst, körhäst ocharbetshäst inom lättare jordbruk.

Under 1960-talet började intresset för ridsport öka över hela världen och korsningarna med det tyngre kallblodet upphörde. Dock var varmblodet fortfarande ganska tungt och en mer selektiv avel utfärdades för att göra varmblodet lättare. Dock kunde man inte göra varmblodet mycket mindre utan att utavla med andra raser så det Sachsiskt-Thürinska varmblodet förblev något tung. Under 1970-talet skickades flera hingstar och ston till Statsstuteriet för att förbättras och eventuellt minska i storlek. 1977 hade man fått fram 10 avelshingstar med en bättre exteriör.

1981 fick rasen sin egen stambok och en sammansatt standard och kallades för Sachsiskt varmblod eller Thurinskt varmblod beroende på vart de föddes upp. Mot slutet av 1900-talet slogs stamböckerna ihop för alla varmblod inom Sachsen och Thuringen och blev en gemensam ras.

Idag är rasen fortfarande ganska tung men mer lämpad för ridning än förut, även om de fortfarande är utmärkta som körhästar. År 2005 fanns ca 1140 avelshästar i stamboken.

Det Sachsiskt-Thürinska varmblodet är kraftig och muskulös och mycket tyngre än de flesta andra tyska varmblodshästar. De är oftast runt 160 cm men mankhöjden kan variera mellan 157 och 165 cm. De tillåtna färgerna är brun, svart, skimmel ochfux. Men över hälften av hästarna är bruna eller svarta. Vita tecken i ansikte eller på benen är inte önskvärt men om de förekommer får de inte vara stora.

Exteriören är kraftig med ett väl musklat kors och ett stort bröstomfång. Halsen är smal och huvudet är långt med fina drag, stora ögon. Kroppen är något rektangulär. Benen är kraftiga och starka. Enligt tradition brännmärks hästarna från Sachsen med en kungakrona med ett S inuti och de hästar från Thuringen bränmmärks med en stiliserad gran.

Varmblodet är lämplig som ridhäst inom alla discipliner som banhoppning och dressyr, men har nått störst framgångar inom tävlingskörning.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,