Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Så väljer du ridhjälm

« Tillbaka till Ridskolan

Att ha en ridhjälm på huvudet när man rider är idag en självklarhet och även ett krav för att man ska få rida på klubbar anslutna till Svenska Ridsportförbundet. På många ridskolor kan du låna en hjälm de första gångerna men efter ett tag kommer du vilja skaffa en egen. 

Att välja ridhjälm

Funderar du på att köpa en ridhjälm? Det finns extremt många olika sorters hjälmar att välja bland numera men det viktigaste är att hjälmen är CE-märkt och sitter Bra på ditt huvud. Så börja med att prova div. olika modeller och märken som finns och se till att ha ett par hjälmar att välja bland. Det finns lättviktshjälmar från t.ex. Troxel som är populära, det är lite mer 'cykelhjälmsvariant' över dessa. Dom är sköna, extremt lätta hjälmar som är luftiga och bra om man rider hårt eller lätt blir svettig.

Sedan finns det andra mer påkostade och 'trendiga' lättviktshjälmar. De är ofta populära bland hoppryttare men även bland vissa motions och hobbyryttare. TEx. GPA hjälmen från Pikeur som finns i lite olika varianter men sen finns det även en mängd liknande hjälmar från andra tillverkare som är riktigt bra och betydligt skonsammare mot plånboken.

Utbudet med sammetshjälmar är oändligt. Finns med och utan läderhakband osv. samt  i olika färger m.m.  Sen är det ju en smaksak vilka hjälmar man gillar och inte. Men det viktigaste av allt är att se till att köpa en som sitter bra.

Innan du bestämmer dig för att köpa en ridhjälm så fundera lite på vad du har för syfte med din hjälm också. Fördelen med lättviktshjälmarna är ju att de är väldigt luftiga medans vissa sammetshjälmar är såpass helslutande att du tom kan få ont i huvudet om du rider med dessa när det är riktigt för varmt, då riktigt kokar det under dem! Dessutom håller sig lättviktshjälmarna ofta sig lite fräschare en sammetshjälm kan lätt bli smutsig och börja att lukta efter ett tag.

När det gäller färger ser man alla möjliga färger ute på tävlingar numera. Dock kan det ju vara kul om man kan matcha lite med övriga ridkläder. Personligen föredrar jag ridhjälmarna som är lite mer diskreta så som Grå, Svart, Brun samt Marinblå. Svart är ju alltid ett säkert kort då det är den färg som absolut funkar till allt. Men som sagt det är ju en smaksak så satsa på att köpa den färg som du tycker bäst om!

Märkning och tillpassning

Hjälmar som säljs i Sverige skall alltid vara märkta med följande:

- CE Märke
- Det skall tydligt framgå att det är en ridhjälm via text eller symbol
- Namn, varumärke samt tillverkarens andra igenkänningsmärken
- EN 1384 (standard för ridhjämar)
- Storlek i cm
- Årtal samt kvartal eller månad för tillverkning av hjälmen

Ridhjälmen ska vara en godkänd säkerhetshjälm med 3-punktsfäste. När det sedan gäller tillpassning så skall du kolla så att hakbandet går att justera för att passa bäraren samt att låsanordningen är lätt att hantera. Den ska passa ordentligt och du ska inte tappa den när du böjer huvudet framåt – även om du inte har fäst remmen. Fråga alltid kunnig personal om du är det minsta osäker.

Därför ska du använda ridhjälm

-Ridhjälmen skyddar ditt huvud mot allvarliga skador
-Även ganska lätta stöttar/smällar mot huvudet kan orsak tex. hjärnskakning
-Skador på hjärnan är svåra att återställa och ger ofta livslånga men för den drabbade
-Tänk på att om du råkar ut för denna typ av skador så påverkar det även alla dem som bryr sig om dig

Hjälmen är ryttarens allra viktigaste utrustning, som absolut ska vara på vid all ridning. Men tyvärr sker varje år flera tragiska olyckor, även dödsfall, och många av dessa olyckor hade kunnat sluta betydligt bättre om en godkänd ridhjälm hade använts.

Var rädd om din hjälm

Tänk även på att den ridhjälm som varit inblandad i en ridolycka och fått sig en rejälsmäll skall bytas ut då den till stora delar förlorat sin förmåga att skydda ditt huvud. Detta gäller även om du tappar din hjälm eller på annat sätt slår i den på ett sådant sätt att risk för slitage på det stötdämpande materialet uppstått. Så var lika rädd om din ridhjälm som du är om ditt huvud så har du ett bra skydd i många år framöver.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,