Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Ryktning

« Tillbaka till Hästskötsel

Ryktning

Ryktning har till ändamål att hålla hästen ren och att åstadkomma fri och obehindrad hudutdunstning.

Ryktning utförs med en tät borste som tar bort intorkat smuts och svett ur hästens hårrem. Rykten innebär inte bara rengöring utan också massage som i sin tur påverkar hästens blodcirkulation i friskvårdande syfte.

Ryktning ingår i den dagliga hästskötseln. Främst används ryktborste och ryktskrapa

Ryktningen går till på så sätt att borsten förs längs med håren och med jämn och lämpligt avpassad tryckning så att den går genom håren. Under rykten bör man stå på något avstånd från hästen så att kroppstyngden kan medverka då borsten skall tryckas intill hårrötterna. Ryktborsten förs så långt armen räcker, utom vid borstning av bringa, ben och flanker. Den stryks av på skrapan i allmänhet mellan varje borsttag. På hästens högra sida förs ryktborsten av högra handen och på den vänstra av vänstra handen. Ryktborsten bör användas med lättare hand på finhåriga och känsliga hästar.

Det är viktigt att man före ridning, förutom att kratsa hästens hovar, ryktar hästen för att undvika skavsår och trycksår.

Innan man ger sig ut på en ridtur borstar och kammar man hästens man och svans samt ryktar den så att ekipaget även ska se välvårdat ut.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,