Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Plocka isär hjälperna för att kontrollera att hästen lyssnar

« Tillbaka till Träningstips

Det här är en grupp övningar som man kan göra nästan hur ofta som helst och som är en kontroll av att hästen svarar för och förstår samtliga dina hjälper. Övningarna kan användas tillsammans eller var och en för sig.

Börja med att träna förhållande och framåtdrivande hjälper i skritt. Det gör du genom att göra halt varje gång du passerar bokstäverna A, E, C eller B. Kontrollera här att hästen svarar för en lätt hjälp - både framåt och tillbaka. 

Lyssnar den inte får du korrigera med att ta i lite extra för att senare återgå till de finare hjälperna. Glöm inte att ge efter när hästen har stannat, det är ditt sätt att visa hästen att den gjort rätt. Eftergiften får inte leda till att hästen börjar gå igen, då får du stanna den.

Gå sedan över till att rida i arbetstrav på volterna. På den öppna delen gör du en övergång till skritt och sedan tillbaka till trav. På den slutna delen lägger du en tiometersvolt med relativt rak häst. Volten går ut på att du ska kunna vända runt hästen på volten och på så sätt träna de vändande hjälperna.

För att träna de sidförande hjälperna kan du gå in två meter innanför voltspåret. Framdelen ska fortsätta på spåret medan du då och då flyttar ut bakdelen på ett sätt som gör att hästen går kraftigt åt sidan. 

Svarar hästen inte på den sidförande hjälpen får du ta i lite extra med skänkeln eller lägga till spöet. Övningen kan utföras i både i skritt och trav.

Du kan träna känsligheten för de framåtdrivande och förhållande hjälperna i galopp genom att länga galoppen sex steg, samla ihop den i sex steg, länga sex steg, korta sex steg osv.
Börja på böjt spår, det är lite enklare, men gå sedan gärna över till att träna runt fyrkantsspåret.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,