Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Pegasos

« Tillbaka till Mytologiska hästar

Pegasos

Pegasos (lat: Pegasus) är i grekisk mytologi en bevingad häst som användes av Bellerofon när denne besegrade monstret Chimaira. Pegasos bar även guden Zeus blixtar. Av Pegasos har på svenska bildats ordet pegas. Den springande pegasen är en symbol för skaldekonsten.

Enligt legenden föddes Pegasos ur monstret Medusas blod efter att Perseus huggit av hennes huvud, och Pegasos far var havsguden Poseidon. Pegasos fick därför alltid en stark sammankoppling med vatten och berättelserna förtäljer om hur Pegasos favoritplatser på jorden var vid vattenkällor och vattendrag. En saga berättar även om hur Pegasos skapade källan Hippokrene på berget Helikonmedan han galopperade.

Pegasoshästar beskrivs i grekisk mytologi som skygga, flygande hästar som lever ensamma på ensliga bergstoppar av att beta från högländernas orörda gräsmarker. Den som har turen att finna och lyckas tämja en pegasos får en mycket trogen följeslagare livet ut som kommer att leva lika länge som sin herre, såvida hästen inte blir dödligt skadad. Pegasos beskrivs som kritvita eller becksvarta hästar med silverfärgad svans och man, och på ryggen, strax bakom halsen på manken sitter de signikativa vita fågelliknande vingarna.

Pegasos var både budbärare åt gudarna och användes av Bellerofon för att besegra monstret Chimaira och Amazonerna. I vissa legender hade Pegasos även i uppdrag att bära den mäktiga gudenZeus blixtar. Pegasos var även musernas häst och var ofta en del i olika legender som handlade om nödlidande och fattiga författare. Pegasos samband med skaldekonsten lanserades av Matteo Boiardo, en italiensk författare under 1400-talet.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,