Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Murgese

« Tillbaka till Hästraser J till R

Murgesen är en hästras som härstammar från Italien. Den ursprungliga murgesen, som härstammar från 1400-talet, dog nästan ut på 1800-talet, men nyväckt intresse räddade rasen, även om den knappt har någon likhet med sin föregångare. Den moderna murgesen har dock liknande egenskaper som den gamla murgesen med en hård benstomme och en naturlig resistens mot sjukdomar. Murgesen används främst som en tyngre ridhäst men även som en lätt körhäst eller inom lättare jordbruk. Murgesehästarna är även populära för att producera mulor, då de ger starka avkommor.

Murgesehästen utvecklades naturligt i ett halvvilt tillstånd i kalkstensbergen i området Murgia i södra Italien. Dessa kalkstensberg är kända för sitt torra klimat och en miljö som gav djur med bra och tät benstruktur och ett naturligt motstånd mot sjukdomar. Det karga landskapet gav hästar med hård benstruktur och hårda hovar på en häst som även var naturligt sund.

Under slutet av 1400-talet och 1500-talet var hästar från kalkstensbergen i Murgia mycket eftersökta av kavalleriet och många hästar fångades in för att användas som krigshästar. De infångade hästarna avlades mestadels med varandra för att till slut utveckla en någorlunda standard bland hästarna som kom att kallas murgese efter området Murgia där de föddes upp.

Under 1800-talet dog intresset för rasen ut då man hade utvecklat andra hästar som uppfyllde de krav som folket ställde på sina hästar. Murgesen dog nästan ut helt. Under 1920-talet växte intresset för rasen igen på grund av det unika historiska arvet, men då det enbart fanns avkommor som hade lite murgeseblod i sig, fick man i stort sett börja om från början. De få avkommor som hade murgeseblod i sig korsades med tyngre kallblodshästar för att få fram en tåligare och kraftigare häst som liknade den föregående Murgesen. Lite orientaliskt blod blandades till slut in för att få fram en lättare kroppstyp på hästen. Exakt vilka raser eller när dessa korsningar skedde vet man inte. Den nya versionen blev dock en mindre variant av körhäst som kom att bli populärare som en tyngre ridhäst. Genom att korsa Murgesen med lättare fullblods- eller halvblodshästar får man fram utmärkta lättare ridhästar.

Murgesen har avlats fram för att få sina föregångares egenskaper som hård benstomme, hårda tåliga hovar och ett naturligt motstånd mot sjukdomar. Ett speciellt utseende finns inte hos rasen då den inte avlas under kontrollerade former i Italien. Vissa ser mer ut som kallblodshästar medan andra ser ut som varmblodshästar. Tjockt och långt tagel i man och svans är typiskt för hästarna.

Murgesen har ibland också exteriöra fel, bland annat en manke som är alldeles för musklerad för hästens övriga kropp och en upprättstående bog som hindrar de fria rörelserna. Men Murgesehästarna är trots det ganska rörliga och har energi, är aktiva och billiga i drift och väldigt populära vid speciella högtider i provinsen Murge då man rider dem i typiska folkdräkter. Mankhöjden kan variera kraftigt men ligger vanligtvis mellan 155-165 cm. Hästarna är oftast mörka som svart, brun eller fux, men även vita eller gråa skimmelfärgade hästar förekommer, även om det är ovanligt.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,