Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Lippitt Morgan

« Tillbaka till Hästraser J till R

Lippitt Morgan

Lippitt Morgan är en specifik blodlinje av Morganhästarna som härstammar från Vermont och som började avlas fram under början av 1900-talet.

1910 flyttade en man vid namn Fullerton Phillips till Vermont, med avsikt att börja föda upp just Morganhästar. Men när han började leta efter bra avelsmaterial i området, märkte han att många Morganhästar hade utavlats med travhästar och därför inte hade de kvaliteter som han letade efter i rasen. För att få tag på dessa hästar vände sig Phillips till registren för att hitta hästar som härstammade från äldre stamlinjer med mindre utavel.

Phillips utnyttjade en selektiv avel i 17 år, men under en häftig storm förlorade han en stor del av sin flock. Fem år senare dog Phillips och hästarna såldes. Robert Lippitt Knight hörde talas om Phillips öde och hade ett stort intresse för ovanliga raser. Han köpte loss några av hästarna och startade sitt eget avelsprogram. Men redan 1962 dog Lippitt och hjorden såldes på auktion. Ryktet om dessa renrasiga Morganhästar hade dock spritt sig och de flesta hästarna köptes av entusiaster för rasen. 1971 gick en del av dessa entusiaster samman för att bevara avelsmaterialet och man döpte blodslinjen till Lippitt Morgan för att hedra Knight-Lippitt. 1995 startades LMBA (Lippitt Morgan Breeders Association) för att bevara och öka intresset för denna linje.

Lippitt-linjen är den renaste blodslinjen inom Morganhästen idag och hästarna i denna linje har de förstärkta fysiska drag som karaktäriserar Morganhästen.

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,