Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Kubansk pinto

« Tillbaka till Hästraser J till R

Kubansk pinto

Den kubanska pinton, eller Pinto Cubano, är en hästras som utvecklats på ön Kuba i Västindien under mitten av 1970-talet. Den kubanska pinton är en ganska liten häst på ca 145-150 cm i mankhöjdoch den är alltid skäckfärgad (fläckig). Rasen utvecklades ur den kubanska pasohästen som var välkänd för sin mjuka och fjädrande trav, vilket pinto-varianten även har ärvt. Rasen har även fått en naturlig resistens mot sjukdomar. Den kubanska pinton används främst till ridning, då speciellt till boskapsskötsel på Kuba.

De kubanska hästarna har utvecklats med hjälp av de berömda spanska hästarna som fördes till Amerika under 1500- och 1600-talet. Dessa hästar rymde sedan eller släpptes lösa på ön där de förvildadesoch utvecklades genom naturligt urval. När Kuba och de andra öarna i Västindien så småningom koloniserades efter att urinvånarna helt försvunnit från öarna, fångades de vilda hästarna in och avlades mer selektivt. Bland annat utvecklades denkubanska pasohästen, baserad på de hästar som naturligt hade extra gångarter, och den kubanska travaren som under 1800-talet fick inflytande av kanadensiska hästar och fick en mycekt utmärkande, flytande trav.

Det skulle dock dröja ända fram till 1974 innan man införde avelsprogram för att förbättra de övriga hästarna på Kuba. Man korsade de inhemska hästarna med importerade hästar från USA. Man utgick ifrån att avla fram hästar som hade den fläckigaskäckfärgen som sin egenskap för att skilja dem från de andra kubanska raserna. Man satsade på att förbättra hästarna med ovanliga skäckfärgade Criollohästar, Quarterhästar och även mycket ovanliga skäckfärgade engelska fullblod.

Den kubanska pinton har utvecklats till en utmärkt boskapshäst och används främst för att driva kor på Kuba. Rasen är något kraftigare och mer muskulös än de andra kubanska raserna och är alltid skäckfärgade. Hästarna är ca 145-150 cm imankhöjd och är därför relativt små, men de räknas som stora hästar. Hästarna är kompakta med Quarterhästens kraftiga bakdel och kors och de har en väldefinierat musklad exteriör. Då denna ras utvecklades med modernare raser senare så har de fortfarande en naturlig motståndskraft mot sjukdomar.

Den kubanska pinton är arbetsvillig och mycket lätthanterlig och har fått både resning och goda gångarter från det engelska fullblodet.

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,