Köpa sadel – att tänka på

Köpa sadel. Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla olika typer av sadlar. Det är dessutom viktigt att sadeln passar hästen, men även ryttaren, för att inte orsaka problem och skador. 

När du köper en häst kan det vara bra att höra med säljaren om vad hästen har haft för typ av sadel. Ta hjälp av någon med erfarenhet för att hitta rätt sadel till din häst, idag finns det särskilda sadelutprovare som jobbar med just detta.

Sadlarna är uppbyggda på lite olika sätt, själva kärnan i sadeln, bommen, kan vara av trä, stålförstärkt eller glasfiber. Stoppningen kan bestå av ull, skumgummimaterial eller luft. Yttermaterialet är antingen läder eller syntetmaterial. Det finns även bomlösa sadlar. Beroende på vilken gren man mest utövar och är intresserad av så finns det sadlar som är anpassade efter det.

Sadlar finns i många olika modeller för olika ändamål.

Allroundsadel

Köpa sadel
Köpa sadel - att tänka på 4

Allroundsadeln är en kombination av både dressyr- och hoppsadeln.  Allroundsadeln är perfekt för nybörjare eller ryttare som rider både hoppning och dressyr utan någon särskild inriktning. Allroundsadeln är mycket vanlig på ridskolor.

Hoppsadel

Hoppsadeln är den sadel som används inom banhoppning. Hoppsadeln är mer ”framskuren”, det vill säga att den är rundad framtill på sadelkåporna, samt att den är mindre, och sadelkåporna kortare med stoppning under. Detta för att ge stöd åt ryttarens knän, då man har något kortare stigläder när man ska hoppa.

köpa sadel
Köpa sadel - att tänka på 5

Hoppsadeln används även inom andra sporter, där man hoppar till exempel vid jaktridning där den troligtvis även hade sitt ursprung, men sadeln kan även användas vid vanlig nöjesridning. Bakvalvet är något flatare och kortare än på allround- eller dressyrsadeln för att ge större rörelsefrihet åt ryttarens sits då ryttaren måste vara rörlig under ett ridpass med mycket hoppning eller bomövningar då ryttaren ska stå i stigbyglarna. Sadelns utformning underlättar även för ryttarens balans när hästen hoppar.

Dressyrsadel

köpa sadel
Köpa sadel - att tänka på 6

Dressyrsadeln är gjord så att man ska komma så nära hästens rygg som möjligt. Dressyrsadeln har långa och rakt skurna kåpor för att ryttaren ska kunna rida med längre stigläder. De äldre dressyrsadlarna har nästan inga knävulster alls, medan de moderna sadlarna har något tjockare knävulster.

Islandshästsadel

Sadeln är anpassad efter islandshästens anatomi, vilket bland annat innebär att den inte får ha ett för långt säte då islandshästen har en ganska kort rygg. Sadeln påminner lite om dressyrsadeln med relativt långa och raka kåpor.

Westernsadel

Det finns lite olika modeller på westernsadlar som är anpassade till de olika grenarna inom westernridning, så som trail, pleasure, reining och cutting.

Köpa sadel – att tänka på

  • Ha inte för långa sadlar på hästar med korta ryggar, som till exempel ponnyer, islandshästar och araber. 
  • Sadeln får inte trycka på hästens ryggrad eller manke.
  • Ha koll på hur din sadel passar din häst – en sadel som passade för ett år sedan kan behöva justeras om hästen har musklat sig annorlunda eller på annat sätt ändrat sig i kroppen.
  • Sadeln bör ha en bred anläggningyta och ligga an mot hästens rygg så att trycket jämnas ut. 
  • Sadeln måste även passa dig som ryttare, testa dig fram för att känna vad som passar just din kroppsbyggnad.

Ta hand om din sadel

Var noga med skötseln av din utrustning. Då håller den längre och den blir bekvämare att använda både för dig och hästen. Gör det till en rutin att efter varje rid- eller körpass torka ren utrustningen, gör man det till en vana tar det inte lång tid.

En sadel stoppad med ull eller syntetull kan efter en tids användning behöva stoppas om.

Fyllningen sjunker ihop och kan även påverkas av ryttarens sits och hästens anatomi. Sadelmakare brukar ange att sadeln behöver kontrolleras efter ca 6-12 månader.

Köpa sadel Köpa sadel Köpa sadel Köpa sadel Köpa sadel

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment