Det finns en uppsjö av sadlar och olika passformer att köpa, det är för att alla hästar ser olika ut och det skall finnas en sadel till varje häst! En bra sadel ska vara uppbyggd så ryttaren får hjälp till en korrekt sits, och den ska inte störa hästens rörelser. Det finns otroligt mycket information om sadlar och man blir ju vissa stunder helt villrådig när man funderar på att köpa en ny sadel till sin häst. En sak som jag själv inte förstod från början var skillnaden var just bossorna. Bossorna är de långa panelerna som sitter under sadeln, de som skall ligga an mot hästens rygg. Tunneln mellan bossorna ska vara bred, helst 3 fingrar eller mera - för att få plats med tornutskott/ryggrad, musklerna runt om och ligament. Sadeln ska dock ligga så nära dessa det går, utan att röra vid dessa. Bossorna på en sadel kan se ut på flera olika sätt och vara stoppade med en mängd olika material. En sadel med kilbossor är ofta rakare än en med rundbossor, och en permanentstoppad sadel håller sig bra i stoppningen betydligt längre än vad en ullstoppad sadel gör. Man måste dock stoppa om så gott som alla sadlar för att få en perfekt passform (dock kan man inte göra små ändringar på permanentstoppade sadlar utan då får man byta ut allting). Att rida runt i en sadel som inte passar hästen är inte bara obehagligt för hästen, det gör oftast ont, riktigt ont. Rundbossor:
En rundbossa följer med sadelns from uppåt. Den lägger själv tryckpunkten från ryggaren med centrerad och på kortare yta.
Rundbossor passar de flesta hästar som inte har alltför rak rygg. Givetvis kan det variera från häst till häst. Men har din häst en kort rygg bör du titta på rundbossor när du letar sadel. Kilbossor: Det är vanligare än man tror att bommen på sadeln är sned, eller att den tom. är ojämnt stoppad - kolla alltid detta noga innan du ska köpa en sadel! En sned sadel gör snabbt häst och ryttare sneda. |
||||
Bommen på sadeln kan även den vara i olika material. Nu för tiden kommer det allt mer sadlar där man kan byta ut bommen på egen hand, och bommarna är ofta lite flexibla. De flesta människor som börjar kika på att köpa sig en ny sadel inser snart att dom kommer vilja satsa på en sadel av god kvalité. Men vad behöver man då tänka på för att lyckas med sitt köp av sadel och få ut så mycket som möjligt av den? 1. Välj rätt sadel till Din häst och Din inriktningFörst måste du fundera över vad du vill med din häst och din träning. Vill du både kunna hoppa och rida dressyr men slippa köpa två olika sadlar? Då är det kanske klokt att satsa på att köpa en så kallad allroundsadel. Men är tanken att du enbart ska hoppa med hästen är det givetvis klokare att köp en en sadel som är specifikt anppasad för hoppning, en så kallad hoppsadel. Allroundsadel: Hoppsadel: |
För att vara säker på att det blir rätt bör du alltid fråga din leverantör om du kan byta sadel om den visar sig vara för liten eller för stor för hästen eller om den rent av är obekväm för dig.
Innan du gör beslutet att hålla sadeln du köpt, skulle jag även rådge dig att be en erfaren hästmänniska att kolla passformen för sadeln. Detta då det finns flera ställen där sadeln kan vara för liten eller för stor för din häst. Så var noga med att ta till hjälp när du ska köpa och prova in sadeln, det kan ju t om vara så kan du behöva stoppa om sadeln för att den passar din häst så bra som möjligt.
Sadeln skall ha en bred anläggningyta mot hästens rygg så att trycket från din kroppsvikt jämnas ut ordentligt. Sadeln får heller inte sitta så att den hindrar bogens och frambenens rörelse, kolla även så att den inte trycker på hästens ryggrad eller manke.
Oavsett vilken sadel du väljer så behöver du vara rädd om den och se till att hålla den ren och i ett gott skick. Det enda som är dyrare än din nya häst kan ju mycket väl vara din sadel. Låt även en sadelmakare kontrollera stoppning osv mellan varven för såväl din som din hästs skull.
Lycka till!
Ridguiden.se - Allt för hästintresseradeHästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning, |