Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Indelning

« Tillbaka till Fullblodshäst

Fullblodshäst är en av de fyra blodstyper som man använder för att kategorisera hästar. Flera hästraser ingår i begreppet och fullblodshästar brukar ha rykten om sig att vara väldigt temperamentsfulla och svårhanterliga men har ansetts som de vackraste hästarna i världen och användes mycket för att förädla många av dagens varmblodshästar och halvblodshästar. Även vissa kallblodshästar har blivit influerade av fullbloden.

För att räknas som fullblodshäst måste hästarna uppvisa en näst intill perfekt renrashet. De två mest framträdande fullbloden är det arabiska fullblodet och det engelska fullblodet där araben har använts till att utveckla hästar i flera tusen år. Det engelska fullblodet är bland annat ett resultat av avel på tre arabhingstar.

Fullblodets karaktär

Fullblodet har ett rykte om sig att vara svårriden och temperamentsfull och kräver oftast rutinerade ryttare. Men det finns många fullblod som är lugna i sinnet. De mest kända fullbloden är det engelska fullblodet och det arabiska fullblodet. Båda raserna har använts för att förädla många raser och för att ge uthållighet, vackra linjer och snabbhet. Det engelska fullblodet är världens snabbaste häst och används mycket i kapplöpning men även i dressyr, banhoppning och fälttävlan. Det arabiska fullblodet är en av de äldsta hästraserna i världen och anses även vara den ädlaste och vackraste hästen med sina fina drag.

Fullblod karaktäriseras oftast av smal och atletisk exteriör, fina huvuden och smala, långa ben. Dock kan det variera väldigt mycket bland raserna. Berberhästen som är en fullblodshäst från norra Afrikahar ett mindre ädelt utseende med större kroppsmassa, stort huvud och utåtbuktande nosprofil medan araben kännetecknas av ett smal exteriör, litet huvud med inåtbuktande nosprofil. Det engelska fullblodet har däremot ett mer alldagligt huvud med rak nosprofil och en medelkraftig, muskulös exteriör.

Fullblodshästens historia

Bland de ädla hästarna intar araberna hedersrummet och stamträdet för dessa räknas enligt legenden tillbaka till Muhameds favoritston. Till Europa kom de äkta arabiska hästarna tidigt. De bästa av dem hade morerna i Spanien; senare drogs de ädlaste djuren fram i England. Där har man fört noggranna stamtavlor över hästarna sedan Karl II:s tolv berbiska ston och berberhingsten Godolphin, arabiska hingsten Darley och turkomanska hingsten Byerley

 

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,