Sök på allt som har med hästar att göra
Månadens Ridklubb
Rösta här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & tricksRid-TVRedaktionenPanelenNyheter

Höjd på häst - Vilken kategori ska du välja

« Tillbaka till Ridskolan

Vilken kategori du ska välja när det gäller höjden på din häst är en av det viktigaste punkterna när du ska köpa häst. Ja en av det absolut viktigaste punkterna vid köp av häst är höjden på din blivande häst. Den får inte vara för liten men heller inte för stor. Valet av storlek beror bland annat på hur lång du är och vad du som ryttare väger.

En ponny delas in i följande fyra kategorier

A, B, C och D-ponny.

Varje kategori har en viss höjd som ponnyn skall vara för att falla inom just den kategorien. Om ponnyn endast är någon centimeter mindre än nästa kategori kallas det att ponnyn är en maxad till exempel B-ponny. Det vill säga om ponnyn är någon centimeter mindre än kategorien över, i detta fall C-ponny. Man räknar alltid hästens höjd i mankhöjd. Mankhöjd är den högsta punkten på manken och det är därfrån man mäter hästens eller ponnyns höjd.

Minimum samt max höjder som ponnyn får ha i dom olika kategorierna

• A-ponny: Max 107 cm
• B-ponny: Från 107,1 till 130 cm
• C-ponny: Från 130,1 till 140 cm
• D-ponny: Från 140,1 till 148 cm

Det är bara ponnysar som delas in i en kategori. En stor häst däremot räknas inte in i någon kategori, utan det kallas endast för Stor häst. Så om en häst ska kallas för Stor häst, måste den alltså vara över 148 cm i mankhöjd.

Men hur ska du då veta vilken kategori som passar dig? För att ta reda på det behöver du bara veta veta hur lång du är, och hur mycket du väger.
Nedan är en tabell som kan ge dig en viss vägledning om vilken ponnystorlek som troligtvis passar dig.

 

En fingervisning för hur din längd avgör storleken på din ponny

• Upp till 120 cm - Ponnyn ska vara lägre än 112 cm

• Från 120 till 130 cm - Ponnyn ska vara från 112 till 127 cm

• Från 130 till 145 cm - Ponnyn ska vara från 127 till 137 cm

• Från 145 till 160 cm - Ponnyn ska vara från 137 till 148 cm

• Från 160 > - Vid det här laget kan du gå över till stor häst. Hästens mankhöjd ska alltså vara över 148 cm.

Vad ska jag välja Ponny eller Stor häst

Men hur gör man om man är så där på gränsen, lagom stor för att klara av en stor häst, men gärna vill tävla och ännu ha kvar ett par år tills man fyllt 18 ? Det är oftast lättare och roligare att tävla ponny då man tävlar mot jämnåriga och har kanske kompisar man kan åka och tävla tillsammans med som dessutom är en viktig del av ”hästlivet”. I många fall kräver en stor häst betydligt mycket mera ”ridning” än en ponny och med stor häst måste man direkt börja tävla mot vuxna.

Lita inte blint mankhöjden

Hur man märker att man är för liten för en häst handlar dock inte enbart om hästens mankhöjd då en häst som är lång och tung och inte har någon egen ”motor” behöver en ryttare med långa ben som når om den ordentligt med skänklarna och som orkar hålla fram den så att den jobbar under sig med bakbenen.

Sen finns det hästar som är över 170 cm höga, men som är lätta och korta i kroppen och som samtidigt är känsliga och energiska. En sådan häst kan vara betydligt mycket lättare att rida än en lång och trög häst som är betydligt mindre. Men oavsett vad man väljer för häst  så är det allra viktigaste att man hittar en häst som man tycker om och trivs med.

Provrid olika hästar

Det bästa är att åka och provarida flera hästar innan du bestämmer dig. När du rider olika hästar i främmande miljöer kommer du även få lära dig lite mer om dig själv och dina ridkunskaper. Be om att få göra i ordning hästen själv, provrid, hoppa, rid ut en sväng om den blir din, så att du inte råkar ut för en obehaglig överraskning när du väl har fått hem hästen.

Försäkerhets skull bör du även alltid rådgöra med kunniga vänner (eller med din ridlärare) innan du bestämmer dig för valet av höj på din häst.
Då kan dagen man får egen häst, bli precis så där underbart som man drömt om.

Lycka till!

Ridguiden.se - Allt för hästintresserade

Hästavel, Hästfoder, Fodertillskott, Hästförsäkring, Hallar, Manege, Hovslagare, Hyra häst, Hästlastbil, Islandshäst, Körning, Ridbana, Ridklubbar, Ridskolor, Ridläger, Stallinredningar, Sadel, Hästtransporter, Tävlingsskåp, Ridutrustning, Hästutbildning, Hästvård, Ponny, Storhäst, hästtäcke, islandshäst, western, handikappridning, utbildning, ridstövlar, hästtäcke, ridklubb, utrustning,